Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Гимназия „Райко Цончев“ в Добрич с креативни инициативи и училищно тържество за 24 май

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност осмокласниците на иновативната Частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев” организират тържество с приятни изненади за екипа и гражданите на Добрич. Събитието започва в 10 часа пред сградата на Висшето училище по мениджмънт, където се помещава гимназията. Ще започне със слова за буквите и просветителите – рецитал и публично изказване на Давид Михайлов, и ще продължи с връчване на грамоти на изявени ученици.

Момичетата и момчетата от 8–те класове са подготвили рамка за снимки със Солунските братя, в чиито роли ще влязат Валентин Василев и Дилян Илиев. Младежите ще разкажат за мисията на Кирил и Методий, както и за смисъла и значимостта на делото им.

Учениците са изработили и етимологични картички, които проследяват произхода на няколко думи от старобългарски и праславянски език. Картичките ще бъдат раздавани на преминаващи граждани, които ще получат също и сладки букви или кексчета, приготвени също от осмокласниците.

В навечерието на празника младежите от 8 клас на гимназия „Райко Цончев“ посетиха старата столица Плиска, където проведоха поредица от уроци, свързани с книжовността през Средновековието и просветните школи в Плиска и Преслав, с азбуката, с живота и мисията на Кирил и Методий. Учителите по български език и литература Виолета Петрова и Маргарита Христова, както и учителят по история Иванка Трифонова, демонстрираха екипно преподаване, като синтезираха знанията по история, литература и изобразително изкуство. Занятията се проведоха в Националния историко-археологически резерват „Плиска“ и в Двора на кирилицата. Учебната екскурзия е инициатива по наддисциплинарната програма „На училище извън училище“.

c