Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Награди „24 май“ връчиха на културния и просветен елит в Каварна

На тържественото 28 заседание на Общински съвет – Каварна, проведено   в НЧ „ Съгласие -1890“, бяха връчени наградите „24 май“ на заслужили учители, ученици, любителски състави и актьори, дейци на просветата и културата.

За цялостен принос в просветното дело, по предложение на  „Съюз на пенсионерите-2004“, морална награда – почетен учител получиха учители юбиляри.

Посмъртно бяха наградени актьорите от ЧТ „ Проф. Г. Гочев“ Николай Костадинов и Христо Харизанов, както й учителя Янка Табакова.

С награда за цялостен принос към делото на просветата и културата, посмъртно бе удостоена Дарина Колишева - дългогодишен секретар на Община Каварна. В продължение на много години името й се свързва не само с длъжността й на секретар на общината, но и с богатия културен календар. С активната подкрепа и лично участие на г– жа Колишева са се провели разнообразни и съдържателни културни инициативи– концерти, театрални постановки, фестивали, изложби. За Дарина Колишева съхраняването и развитието на културата и образованието беше призвание и мисия.

Кметът на община Каварна Елена Балтаджиева се обърна към всички присъстващи с думите : „ Пандемията промени начина ни на общуване през последните години. И въпреки това – вие успяхте и доказахте, че всеотдайността ви към учението, състезателния хъс в спорта, и любовта към сцената на любителските състави „виртуално“ носят своята стойност днес. Продължавайте напред с разперени криле – градете свят, с който да се гордее нашият град и оставете следата си в него“.

С друго свое решение Общински съвет – Каварна обяви Яни Калиакренски за почетен гражданин на град Каварна (посмъртно). Благодарствени слова от името на инициативния комитет, депозирал искането, отправи Атанас Димитров: „ Благодаря, за признанието и достойно място в пантеона на достопочтените каварналии“ и поясни, че ще бъде вечна връзката му с родния му град.

Кметът Елена Балтаджиева потвърди, че ще продължи да подкрепя предстоящите инициативи в памет на достойния Яни Калиакренски.

Настроение на отличените с награди и гостите на тържествената сесия  бе създадено от детска група „Щурче“ от Община Тутракан.

На тържествената сесия присъстваха и бивши каварненски кметове.

източник: Община Каварна

c