Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Без ковид-мерки: Преминаването от България към Румъния отново е свободно

От 21 май преминаването от България към Румъния се осъществява без прилагане на досегашните противоепидемични рестрикции. За отпадналите ограничения на ГКПП-тата между България и Румъния съобщиха от Министерство на външните работи.

По информация на посолството ни в Букурещ, с решение на румънските власти, считано от 21 май 2021 г., България е включена в списъка на страни от т.нар. зелена зона, за пътуващите от които влизането в Румъния е свободно.

ПРОМЯНАТА: На пътуващите вече няма да бъде налагана карантина, не се изисква представяне на негативен резултат от RT-PCR тест или други документи, доказващи липса на зараза от коронавирус.

По-рано този месец Румъния въведе класификация на държавите, според която те попадат в „зелена“, „жълта“ или „червена“ зона от гледна точка на риска, свързан с пандемията от COVID-19, според общата кумулативна честота на заболеваемост на 1000 души за последните 14 дни. 

От 6 март Румъния въведе нови мерки за влизащите от България

Списъкът с държавите от „зелена“, „жълта“ и „червена“ зони е публикуван ТУК.

От МВнР напомнят, че при нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на Република България в Букурещ чрез:

  • телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59
  • имейл - Consular.Bucharest@mfa.bg
c