Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

По Вариант 1 на втория ДЗИ пишат 939 зрелостници в област Добрич

Днес 939 зрелостници в област Добрич пишат по вариант 1 на втория задължителен държавен зрелостен изпит. Изпитният вариант беше изтеглен в Министерството на образованието и науката, а втората матура по възможните 13 предмета започна в 8.00 часа и ще продължи четири часа. Задължителният втори ДЗИ се провежда в 15 училища на територията на област Добрич. За всеки предмет има определено отделно учебно заведение.

До трима родители от всяко училище имат възможност да проследят изпита чрез инсталираните в изпитните зали камери. За първи път във всички 28 регионални управления на образованието са изградени локални центрове за видеонаблюдение в реално време, което дава възможност за дистанционен мониторинг във всички изпитни зали в съответната област.

Най-много зрелостници – 219, са избрали Английския език за втори задължителен ДЗИ. Следват Философски цикъл, предпочетен от 114 ученици, Биология и здравно образование – 81 и други. Голяма част от зрелостниците ще се явят на държавен изпит за придобиване степен на професионална квалификация.

От РУО - Добрич съобщиха, че няма карантинирани или болни от COVID-19 дванадесетокласници. Има двама ученици – един със специални образователни потребности и един с увреждания, за които е обособена отделна зала и те имат право на удължаване на изпита с два часа.

c