Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Караул на паметта на 24 май в Добрич разкрива повече за азбуката и създателите й

Традицията за Караул на паметта ще продължи и на празничния 24 май. От 10,45 до 12 часа ученици на Средно училище „П. Р. Славейков“ ще пренесат жители и гости на Добрич във възрожденската атмосфера на килийното училище. Ще има възможност да изписват буквите от Кирилицата, ще могат да се провокират и да дописват известна авторова мисъл.

„Чест и отговорност за средно училище „П. Р. Славейков“ е да поеме караула на паметта на този най-български, пъстроцветен, дъхав и пролетен празник“, сподели пред журналисти Искра Керанова – преподавател по български език и литература в Средно училище „П. Р. Славейков“.

В събитието ще вземат участие ученици от 7 клас и горен етап.  

Шатрата ще бъде вдясно от паметника на Светите братя Кирил и Методий.

„Нашето желание е да поднесем на съгражданите ни информация за празника, за делото на светите братя, за азбуката по интересен и занимателен начин. Ще ги запознаем с любопитни факти за глаголицата, създадена през 863 година и за нейната наследница Кирилицата, създадена 40-50 години по-късно. Според някои изследователи дори би било по-правилно да я наричаме Климентица на името на нейния създател. Днес Кирилицата се използва в 12 държави като официална азбука“, каза още Искра Керанова.

c