Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

3-годишна условна присъда получи дядото на починалия от отрова за мишки 9-годишен Стефчо от Кардам

3 години условно наказание с петгодишен изпитателен срок – това постанови днес състав на Окръжен съд Добрич по делото срещу 61-годишния Живко Добрев Иванов. Срещу него бе повдигнато обвинение за смъртта на 9-годишния му внук Стефан в с. Кардам, починал от отрова за гризачи.

Припомняме, че трагедията се разигра на 27 октомври 2019 година в многодетно семейство в генералтошевското село. 9-годишният Стефан почина, отровен от химически препарат срещу гризачи, поставен в дупка в стената на стаята от дядото Живко, а две от сестрите му се лекуваха в болница. По-тежко пострада Ивелина – тя бе с увреждане на сърцето.

На съд отива дядото на Стефчо от Кардам, починал от отрова за мишки

Делото протече по съкратената процедура, след като Живко Иванов призна изцяло фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и се съгласи да не бъдат събирани допълнителни доказателства.

Живко Иванов е обвиняем за две престъпления – за причиняване по непредпазливост смъртта на Стефан и за средна телесна повреда на внучката Ивелина Маринова.

Прокурорът по делото Пламен Николов поиска наказание от 4 години по първото обвинение и 2 години по второто. При съкратеното съдебно следствие срокът се намалява с една трета, съответно на 2 г. 8 м. и 1 г. 4 м. Прокурорът поиска да се приложи по-тежкото от двете наказания.

Николов заяви, че Живко не е направил нищо за спасяването на внука си, а дори е искал да прикрие действията си. Той посочи, че дядото е бил съден и реабилитиран за кражба през 1983 година, а през 2019 година е получил административно наказание за документно престъпление, което според обвинението представлява лоши характеристични данни.  

Въпреки това Николов бе категоричен, че присъдата не трябва да е ефективна и предложи 5 години изпитателен срок. Причината – майката на петте деца Росица е заминала малко след трагедията и не се интересува от съдбата им. Тя се намира в село в община Харманли, област Хасково, няма адресна регистрация и официално не се знае защо е там. Бащата на Стефчо е неизвестен, а бащата на три от другите деца Мирослав Маринов е в затвора с 4-годишна присъда, която изтича през 2023 година.

Миша отрова уби Стефчо от Кардам, майката изостави другите 5 деца и се омъжи

За децата се грижат единствено дядо им Живко и баба им Стоянка и ако дядото влезе в затвора, положението на трите момичета и двете момчета ще се усложни изключително много, а техният интерес е най-важен, посочи обвинението.

Адвокатът на семейството подчерта, че Живко не е направил необходимото по време на трагедията не защото не е искал, а защото късно е осъзнал, че неговите действия са причина за смъртта. Защитата сметна, че поисканото от прокуратурата наказание е справедливо.

„Признавам си вината, ако знаех, че тези хапчета ще реагират така, не бих ги сложил“, заяви пред съда обвиняемият.

В крайна сметка съдът постанови 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок. Живко Иванов трябва да заплати и направените по делото разноски в размер на 1795 лева. Присъдата може да бъде обжалвана в 14-дневен срок пред Апелативната прокуратура.

Гражданският иск за 10 000 лева, заведен от Мирослав Маринов, не е бил допуснат още на предишното заседание, стана ясно в залата. Съдът е преценил, че не бива малолетната Ивелина да бъде разпитвана в процес срещу собствения си дядо.

c