Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Осем археологически експедиции в област Добрич финансира с 205 000 лева МК

Министерството на културата обяви резултатите от проведената сесия за финансиране на проекти за теренни археологически проучвания и теренна консервация за 2021 г.
Разглеждането, оценяването и класирането на проектите се осъществява по реда на утвърдените Правила за предоставяне на целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация.
Според резултатите от конкурсната сесия, в област Добрич са одобрени за финансиране са одобрени 8 проекта на обща стойност 205 823 лева.

Два от тях ще се осъществяват от Регионалния исторически музей в Добрич. За теренни проучвания на късноантична крепост Палматис с научни ръководители Казимир Попконстантинов и Боян Иванов са отпуснати 25 051 лева, а за антична крепост и пристанище Карон Лимен/Кареа/Кария с научен ръководител Боян Иванов – 25 427 лева.

Историческият музей в Балчик получава финансиране от 27 992 лева за проучване на Късноантична и средновековна крепост в кв. "Хоризонт" в Балчик с научен ръководител Румяна Колева.

Националният исторически музей ще има четири археологически експедиции в област Добрич тази година. Продължават разкопките на нос Калиакра, водени от доц. Бони Петрунова. За тях Министерството на културата отпуска 35 000 лева. Проф. Иван Вайсов ще води две проучвания. С 32 896 е финансирано това за Археологически комплекс Дуранкулак - селищна могила Големия остров, а с 16100 лева – за Геофизични проучвания на дъното на Дуранкулашкото езеро.

Продължават проучванията на Антична и средновековна крепост нос Чиракман, гр. Каварна с научни ръководители Велислав Бонев и Елена Василева, за които държавата отпуска финансиране в размер на 26 474 лева. Екип от ЦПА, начело с Найден Прахов, ще извърши недетруктивно подводно проучване в акваторията на община Каварна и община Шабла. Финансирането е  16 883 лева.

Оценителната комисия предлага тази година да не се финансира проучване на Антична крепост Залдапа - Базилика № 3 и конхална сграда, за което е поискано финансиране от 27 998 лева.

c