Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Около 450 свободни работни места се предлагат на туристическата борса в Добрич

Специализирана борса в сферата на туризма и туристическото обслужване посреща днес посетители в Младежкия център в Добрич. Събитието, което се провежда от около две десетилетия в началото на туристическия сезон, е организирано от Бюрото по труда в Добрич. Целта е подпомагане наемането на работна сила, чрез достъп до информация за свободни работни места и възможности за пряко договаряне с работодатели. Експертите на Бюрото по труда са на разположение за консултации.

15 са работодатели от областите Добрич и Варна, които участват в борсата. Около 450 са заявените позиции за работа, съобщи директорът на ДБТ Северина Савова. Миналата година събитието е било посетено от около 260 души, тази година Савова очаква повече посетители. „Не всички идват с нагласата за подаване на заявление за работа. Някои са тук за информация за позиции, които не са обявени, за връзка с работодатели и размяна на координати, други търсят разяснения по позициите“, посочи тя.

В „Албена“ АД са обявени свободни места за 12 работни позиции – администратори, камериерки, бармани, готвачи, пиколо, сервитьори, гладачи, спасители, миячи, ОТЗ, общи работници в кухня, помощник-готвачи. От дружеството съобщиха, че очакват работници от Украйна и Киргистан.

„Топола скайс Ризорт“ търси озеленители, спасители, готвачи, камериерки.

Хотел „Бялата лагуна“ има нужда от по няколко бройки от позициите помощник-готвач, готвач и камериерки. Там очакват от 1 юни 600 деца на лагер от Украйна, Беларус и Русия. От дружеството споделиха, че вече вървят резервации на румънски туристи, за разлика от дните около Великден, когато всички заявки са били анулирани. Повечето са за пакети от 5 нощувки нагоре, имат и за уикенд-почивки. Там се очакват 20 работници от Украйна, повечето за позицията „сервитьор“.

Х-л „Лилия“ в КК „Златни пясъци“ търси администратори, камериерки, бармани и сервитьори.

На борсата със свой щанд участва и Военното окръжие, което обявява места за кадрови войници в Българската армия. От Областния информационен център пък разясняват актуалните и планирани процедури и мерки за работодатели и безработни за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19, подкрепени от ОП „Развитие на човешките ресурси“ и „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.

c