Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Днес се отбелязва Международният ден на пчелите

Отбелязваме Международния ден на пчелата. 20 май се отбелязва по света с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели. Цели се да се покаже ключовата роля на пчелите в опрашването на растенията и живота на Земята. Това е денят, в който е роден словенецът Антон Янша (1734-1773) - пионер на съвременното пчеларство и голям експерт в тази област. Образован е като живописец, но е нает като учител по пчеларство в Хабсбургския двор във Виена.

Празникът е през май – месецът с най-голямата активност в растежа на пчелите семейства. Тогава броят им се увеличава до такава степен, че колониите се роят, което е естествената им начин на репродукцията

Всички работни пчели са женски, мъжките са търтеи и нямат жило, те само се чифтосват с пчелата-майка и умират. Пчелите-майки снасят по 1 яйце на 10 секунди. Един кошер събира до около 80 000 пчели. Пчелите никога не спят. Те живеят максимум месец и половина. През целия си живот една пчеличка произвежда максимум лъжица и половина мед.  За да направят 1 кг мед, пчелите трябва да съберат 3 кг нектар и да го обработят.

Една трета от нашата храна и повечето от цъфтящите растения на планетата се опрашват от пчелите.

Пчеларството е човешка дейност, практикувана от хилядолетия, поне от времето на Древен Египет. Освен меда и опрашването, медоносните пчели се използват и за произвежданите от тях цветен прашец, пчелен восък, пчелна отрова, пчелно млечице и прополис. Пчелите присъстват в митологията и фолклора от древни времена.

c