Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването

Всяка година на 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването. Днес затлъстяването е определено като „епидемията на 21 век“.

В повечето случаи затлъстяването е свързано с повишена консумация на високоенергийни храни от една страна и понижен разход на енергия от друга. Това води до натрупване на излишна мастна тъкан в тялото. Контролът на теглото не се състои само в това да загубиш тегло, а в това да постигнеш контрол. Профилактиката на затлъстяването може да започне във всяка възраст и е гаранция за по-добро здраве и качество на живот.

Кампанията е основана през 2009 година от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване.

Мисията на Европейския ден за борба със затлъстяването е да създаде по-здраво население на Европа, като значително намали броя на гражданите в ЕС със заболявания и преждевременна смърт.

Затлъстяването е резултат от нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека. Основно условие за постигане и поддържане на здравословно телесно тегло е добрият баланс между разход на енергия при физическа активност и прием на енергия с храната. Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека.

За да избегнете затлъстяването лекарите съветват:

• Приемайте храна с енергийна стойност, съответстваща на Вашия енергоразход;

• Хранете се често и умерено (разпределете храната в 3 основни приема с 2-3 междинни закуски и намалете обема на порциите);

• Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци; редовно консумирайте варива и зърнени храни. Тези продукти са бедни на мазнини и богати на хранителни влакнини, които увеличават обема на храната и засилват усещането за ситост;

• Избягвайте пикантните подправки и солта;

• Пийте най-малко 1,5 л вода и течности дневно;

• Намалете консумацията на мазнини и алкохол, тъй като те са висококалорични;

• Ограничете консумацията на сладкарски и тестени изделия (пасти, торти, шоколадови десерти, баници и други), тъй като освен въглехидрати те съдържат и голямо количество мазнини;

• Движете се ежедневно, като ходите пеша или упражнявате леки физически упражнения.

c