Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

ЕЦТП: 30-годишни светофари и липсващи знаци на фатално кръстовище в Добрич

Провокирани от кадрите от мястото на тежката катастрофа от Гергьовден в Добрич, вследствие на който почина 3-годишният Крис, експерти на Европейския център за транспортни политики инспектираха кръстовището на улица "Христо Ботев" и бул. "Русия".

Бе констатирано значително количество дефицити, застрашаващи пряко пътната безопасност. А местните хора разказаха, че това не е първият инцидент на мястото, като сред пострадалите при различни ситуации са били майка с дете, велосипедист и др.

Експертите на ЕЦТП установиха, че пътните знаци са в окаяно състояние - отсъства светлоотразителност, липсва двойният борд, от едната страна на кръстовището няма знак за път с предимство. Освен това светофарите са на повече от 30 години и са така износени, че трудно се виждат по всяко време на денонощието. Липсва маркировка върху платната, която не е възстановена след изграждането на водния цикъл на града, а настилката е с множество дефекти по отношение на целостта си.

По време на мирния протест на 16 май на фаталното кръстовище граждани на Добрич призоваха за справедливост и припомниха, че според свидетели водач на лек автомобил Ауди е преминал на червен светофар и затова е ударил колата, в която са пътували майката, бащата, сестричката и 3-годишният Крис. Споделиха още, че недоумяват, че въпросният водач дори не е бил задържан, както и че е много вероятно вече да е в Германия, което без съмнение е още един повод да се замислим върху нормативните разпоредби.

С надеждата, че се слага началото на положителна промяна, и че ще се провокират действия от страна на институциите по отношение на пътната безопасност, ЕЦТП ще подари на община Добрич 8 чисто нови пътни знака, отговарящи на всички съвременни изисквания. Идеята е те да бъдат поставени на фаталното кръстовище. Знаем, че с това няма да върнем Крис, но се надяваме, че в известна степен това ще намали риска на мястото да има нови подобни трагични ситуации.

c