Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

БХРА: Проблем с предоставянето на евтини чадъри и шезлонги, държавата спешно да се намеси

Най-спешната и работеща антикризисна мярка е държавата да направи нужните постъпки като собственик на плажната ивица и да осигури безплатни чадъри за почиващите, заплатили нощувка в място за настаняване, и много евтини плажни пособия за останалите туристи. Това заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев, съобщават от Асоциацията.

В момента временните стопани на плажовете извиват ръцете на хотелиерите и настояват те още сега, до 25 май, да предплатят 50% от чадърите пред хотелите, които предоставят безплатно на своите гости, въпреки че сезонът е несигурен. При това преотдават ивиците, получени срещу такса за държавата, на цени от 5 до 7 пъти по-високи от това, което плащат за стопанисването им. И в същото време цялата грижа по поддържане и почистване на ивиците остава за новите наемателите, а и самите чадъри и шезлонги са собственост на хотелиерите. Концесионерите в най-добрия случай осигуряват спасители и медицинско обслужване и при този наистина сравнително нисък разход да се реализира марж на печалба от 5-7 пъти е необяснимо, обясняват проблема от БХРА.

Ако хотелиерите не подпишат в момента договори за наемането на плажната ивица и предоставянето на безплатни чадъри на туристите, които са включени в каталозите, ще последват рекламации, които няма да са никак малко, предвид факта, че основното, заради което туристите се записват за почивки в България, е плажът. А чадърите са включени в договорите и каталозите за това лято, тъй като през 2020 г. бяха уверени на няколко пъти, че през следващите 2 години чадърите на плажа ще са безплатни или цената им ще е намалена поне наполовина. Затова и от БХРА призовават правителството да организира възможно най-бързо срещи с концесионерите и да вземе необходимите спешни решения, които да не са в ущърб на туризма.

Ако чадърите и шезлонгите не са част от предлаганата услуга и не са включени в туристическите пакети, няма как летните ни курорти да са конкурентни на други дестинации като Гърция, Турция и дори Египет, в които туристите ползват безплатни пособия на плажа, като част от цената на ваканцията си, подчерта Щерев.

Междувременно служебният министър на туризма Стела Балтова покани на среща туристическия бизнес на 20 май.

c