Водещи новини - дясно Култура Общество

За първи път музеят в Добрич показва ценни вещи и документи на общественици от бурните години за възвръщането на Южна Добруджа

Изложбата на Регионален исторически музей – Добрич – “Граници и съдби – Добруджа 1940“ предстои да бъде открита в изложбените пространства на музея в град Генерал Тошево. Обявената дата е 18 май 2021 г., съобщиха от ръководството на добричката културна институция.

Изложбата “Граници и съдби” е посветена на 80 години от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България.

Богатият снимков материал проследява поредица събития: подписването на Крайовския договор, влизането на българската армия в Южна Добруджа, което става в периода 21.09.1940 – 1.10.1940 г., радушното посрещане от добруджанци на българските войни. Показано е и преселването на севернодобруджанци в Южна Добруджа, което става в периода ноември-декември 1940.

В експозицията са включени много вещи и документи, някои от които се показват за първи път пред публика. Показани са документи от работата на комитета по посрещането на българската армия, сформиран от видни добричлии. Интерес предизвиква и колекцията от първодневни пликове, пощенски марки и картички издадени във връзка с възвръщането на Южна Добруджа към България.

Специално място в изложбата е отделено на отразяването на паметното събитие от българската преса. Показани са различни вестници от периода септември-ноември 1940 г., сред които „Зора“, „Утро“, „Варненска поща“, „Черно море“, „Добруджански глас“.

Във витрината с реликвите посетителите могат да видят българско знаме, което се е вяло на 25.09.1940 г. в центъра на града, една от хилядите копринени кърпички с които жените от дружество „Майчина грижа“, закичват всички войници, офицери и официални лица. В изложбата са включени и експонати от Регионален исторически музей – Силистра, като значки, кокарди, сребърна табла, с които са посрещани войските в града.

Отделено е и място и на създателите на химна на Добруджа – Любомир Бобевски и Александър Кръстев.

Изложбата ще гостува на исторически музей в Генерал Тошево и може да бъде посетена до края на месец юни т.г..

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *