Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Ще бъде ли поискана по-строга мярка за неотклонение на шофьора, предизвикал трагичното ПТП на 6 май в Добрич?

Предстои промяна в квалификацията на обвинението на 43-годишния шофьор заради настъпването на смъртта на 3-годишния Крис

Утре ще има яснота какви действия ще бъдат предприети спрямо 43-годишния шофьор, предизвикал катастрофата в Добрич на 6 май, в която пострада семейство, а 3-годишно момченце почина в болницата вследствие на получените травми. Това съобщи за Про Нюз Добрич Окръжният прокурор Радослав Бухчев. Делото е предадено днес от Районната в Окръжната прокуратура по компетентност.

В момента шофьорът е с мярка парична гаранция. Предвид информацията, че той работи в чужбина, Радослав Бухчев обясни, че по принцип няма пречка той да напусне страната, но това трябва да става с разрешение на наблюдаващия прокурор и при призоваване той трябва да се яви. По думите на Бухчев, шофьорът до момента е оказал необходимото съдействие. По информация на адвоката му, човекът е в шок и не смее да излезе от къщи.

Ще има нова формулировка на обвинението, защото вече има настъпила смърт вследствие на ПТП-то и квалификацията вече не е само причиняване на телесни повреди. „Чакаме съдебно-медицинските експертизи на останалите пострадали и когато ги получим, ще му бъде предявено новото обвинение“, каза Бухчев.

За причиняване на смърт в катастрофа по непредпазливост се предвиждат от 3 до 10 години затвор. Влияние обаче може да окаже фактът, че шофьорът е помогнал на пострадалите.

За преминаването на червено пред разследващите шофьорът е обяснил, че последвал последните коли, които са се изтегляли през кръстовището. Вероятно не е погледнал светофара. Няма противообществени прояви, пробите му след инцидента показват, че не е употребил алкохол или наркотици. През последните 12-13 години не е имал провинения пред КАТ.

За случая се знае още, че в колата на пострадалите е имало детско столче, но разследващите ще установят дали детето е било обезопасено.

Припомняме, че катастрофата стана в обедните часове на 6 май на кръстовището на бул. „Русия” с ул. „Христо Ботев”. При нея лек автомобил „Ауди” при преминаване на червен светофар удря насрещно движещ се „Фолксваген”, който предприема маневра завой на ляво към ул. „Христо Ботев”. 3-годишният Кристиян Иванов, сестричката му и родителите им пътуваха във втората кола. Момченцето почина в болницата след направени две операции. В здравното заведение бяха приети с травми майката и сестрата.

Вчера в Добрич се проведе мирен протест и автошествие по повод трагичния инцидент, а миналата седмица, преди смъртта на Крис, добричлии отправиха молитва за изцелението му.

c