Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Прекратено е производството срещу бащата на кмета на Кранево, обвинен в убийство

Прокуратурата: Извършителят не може да носи наказателна отговорност поради обстоятелствата, изключващи вменяемостта

Прекратено е досъдебното производство срещу 90-годишния П.Т. за убийство, станало на 8 юли 2019 година в местността Добрева чешма край Варна. Това съобщиха за Про Нюз Добрич от Апелативната прокуратура във Варна. Възрастният човек, обвиняем за престъплението, е баща на кмета на Кранево Румен Николов.Той бе подведен под отговорност за това, че е убил 56-годишния си съсед си с винкел, а след това разчленил мъртвото му тяло и го пренесъл в гористата местност между две варненски села.

Пуснаха под домашен арест обвинения в убийство баща на кмета на Кранево

В хода на разследване по досъдебно производство за намерени през месец юли 2019 година останки от човешко тяло били събрани достатъчно доказателства за това, че в случая се касае за извършено убийство, посочват от Апелативната прокуратура. На 10 август същата година 90-годишният П.Т. бил привлечен като обвиняем за престъпление по член 115 от НК от Окръжната прокуратура във Варна.

Бай Петко и неговата жертва се познавали и помежду им често имало конфликти, като възрастният мъж дори бил потърпевш от агресията на своя съсед. При един от конфликтите, той успял да нанесе удар в тялото на по-младия мъж и го убил, а след това разчленил мъртвото му тяло и го пренесъл в гориста местност между две варненски села.

На 2 юли 2020 година прокурор от Варненската окръжна прокуратура е прекратил досъдебното производство поради факта, че извършителят на престъплението страда от органични, включително и симптоматични, психични разстройства, съдова деменция, органични разстройства на личността и към момента на изготвянето на заключението на съдебно – психиатричната експертиза не може да участва във воденото срещу него наказателно производство. Според психиатрите и психолозите, изготвили експертизата, той се е намирал в състояние на продължително разстройство на съзнанието, не е могъл да разбира свойството и значението на своите постъпки и да ги ръководи.

С оглед на заключението на специалистите, прокурорът е приел, че извършителят не може да носи наказателна отговорност поради обстоятелствата, изключващи вменяемостта, допълват от прокуратурата.

c