Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Готовността за протест в Кранево остава, жителите очакват реакция от общината заради лошата инфраструктура

Жителите на курортното село Кранево остават в готовност за протести, но ще изчакат реакцията на община Балчик по повод проблемите в инфраструктурата, стана ясно след проведеното общоселско събрание. Миналата седмица кметът Румен Николов обяви, че местните са готови да блокират международния път Балчик – Каварна, ако не се вземат мерки да се рехабилитират улиците, да се поставят нови контейнери за смет и да се почистят микросметищата.

В Кранево готови да блокират международен път заради липса на подкрепа от Общината

„Хората единодушно решиха, че основанията да затворим международния път са предостатъчно. Зам.-кметът на Балчик Димитрин Димитров обаче увери, че още днес ще започне да се работи по проблемите“, каза пред Про Нюз Добрич Николов.

Днес представители на общината щели да огледат площадката на детската градина в Кранево, където имало изгнили носещи греди на някои от съоръженията и това ги прави опасни.

„Никой няма нужда от конфронтация. От администрацията казаха, че моите над 15 докладни, свързани с инфраструктурата, които съм писал, не били внесени в общината. От моето деловодство те са излезли с изходящ номер. Аз не съм безхаберен, информирал съм за проблемите“, подчерта кметът на Кранево.

Той допълни, че през 2020 година постъпленията от туристически данък от Кранево в общинската хазна са били над 150 000 лева, въпреки изключително слабия сезон. „А през 2019 година, когато сезонът бе много добър, отчетохме рекордни резултати. Питам: Къде са парите и защо не се инвестира в селото? Готовността за протест остава, но не е красиво да поставяме ултиматум. Ако действията от страна на общината бъдат задоволителни, ние ще бъдем безкрайно благодарни“, заяви Николов.

Кметът каза още, че местните хора не са съгласни пътят Кранево – Рогачево да се ремонтира с около 900 000 лв. от капиталовата програма на общината, защото тази отсечка е в добро състояние и ремонт не е належащ. „В същото време Кранево тъне в дупки, мизерия и прахоляк. Парите трябва да бъдат инвестирани в Кранево“, смята Николов.

Пред БНТ зам.-кметът на Балчик Димитрин Димитров заяви, че причината за тази ситуация тръгва от невъзможността миналата година по обясними причини да бъде изпълнен бюджетът на община Балчик. В него са били заложени средства както за всички останали населени места, така и за Кранево.

"Видно е, че в предходните години има изпълняване на големи проекти в населеното място. Асфалтирани имаме две улици, почистване основно на река Краневска, преди това корекция на самата река, направихме ремонт на търговски център, който се помещава в бъдещото кметство, читалище, новата библиотека, тъй като са на втория етаж заради спецификата на сградата е изграден и панорамен асансьор вътре. Това, което предстои, залегнало в тазгодишния бюджет, е рехабилитация на пътя Кранево - Рогачево, който е обект за 1 милион лв.", каза още Димитрин Димитров.

Той допълни, че инвестициите в инфраструктурата на населеното място зависят от това дали туристическият сезон ще бъде силен или слаб. Около 178 000 лв. са събрани миналата година, а това, което е предвидено в бюджета за тази година, е многократно по-голямо, уточни зам.-кметът.

c