Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

17 май – Ден на българския спорт

17 май е Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Отбелязва се с Решение №  581 на Министерския съвет от 4 август 2006 година. На 17 май 1894 година в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер.

За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация "Юнак". Шампо е и първият участник за България на Летните олимпийски игри  през 1896 г. в Атина.

Ежегодно на празника се организират различни спортни мероприятия из цялата страна. Денят е признание за огромните усилия на стотици български спортисти, треньори и деятели в областта на спорта, прославяли името на България.

Каварненски училища ще отбележат със спортни прояви Деня на българския спорт. На 17 май от 17,30 часа в училищния двор на СУ „Стефан Караджа” и ОУ „Йордан Йовков“ в морския град ще се състоят прояви по различни видове спорт – кикбокс, карате, баскетбол, тенис на корт, волейбол, хандбал, тенис на маса, велосипедизъм и футбол.

c