Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

ЦИК: Машинният вот се преустановява при възникнали непреодолими външни обстоятелства

Новоизбраният състав на Централната избирателна комисия /ЦИК/ определи и публикува условията и реда за машинно гласуване при произвеждане на предстоящите избори за народни представители на 11 юли 2021 г.

Ето и взетото от Комисията Решение №19:

1. При произвеждане на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. машинно гласуване се произвежда във всички избирателни секции с изключение на избирателни секции в страната с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме, както и в избирателни секции извън страната, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления по чл. 16, ал. 1 ИК или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

Адресите и номерата на избирателните секции, в които ще се произведе машинно гласуване, се обявяват от ЦИК и се публикуват на интернет страниците на ЦИК и РИК.

2. Централната избирателна комисия организира, ръководи и контролира произвеждането на машинното гласуване, обработката на данните от него, обобщава и анализира получените резултати.

3. Машинното гласуване се осъществява чрез специализирани устройства за гласуване съгласно чл. 213 ИК, за които има решение за удостоверяване на съответствието им с изискванията по чл. 213а, ал. 2 ИК и изискванията на техническата спецификация.

4. За машинното гласуване се създава обща бюлетина върху сензорен дисплей, на която избирателят отбелязва по еднозначен начин своя вот.

Бюлетината се проектира по същия начин, както хартиената бюлетина.

Централната избирателна комисия утвърждава образеца на бюлетината.

Парламентарен вот 2021(II): Три варианта за подаване на заявления за гласуване в чужбина – до 15 юни

5. В секциите, в които се произвежда машинно гласуване избирателят гласува с бюлетина за машинно гласуване, освен в случаите, когато поради възникнали непреодолими външни обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно. В такива случаи секционната избирателна комисия уведомява незабавно районната избирателна комисия, която уведомява Централната избирателна комисия. Гласуването продължава с хартиени бюлетини.

6. Гласуването с бюлетина за машинно гласуване е равностойно на гласуването с хартиена бюлетина.

7. Избирател, който гласува с бюлетина за машинно гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина.

8. Машинното гласуване се извършва по реда на чл. 268 ИК.

9. След произвеждане на гласуването се отпечатва от системата контролна разписка, която избирателят пуска в специална кутия за машинното гласуване. Избирателят не може да промени своя вот чрез повторно машинно гласуване.

10. Резултатите от машинното гласуване по партии и коалиции и кандидати не се обявяват до края на изборния ден.

Пълен текст на Решение №19 от 15 май 2021 г. ↓

c