Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

16 май е Световен ден на истинската храна

16 май е обявен за Световен ден на истинската храна. Той сe отбелязва по инициатива на известния британски готвач Джейми Оливър. Целта е да се подпомогне образованието на деца и възрастни, за да се подобрят здравето, животът и бъдещето на милиони хора по света.

Преди години прочутият кулинар, ресторантьор, автор на готварски книги и телевизионни програми и любимец на милиони хора Джейми Оливър се впуска в най-мащабното начинание в кариерата си, провокиран от ниското качество на храната в училищните столове във Великобритания.

Той отива в училищата, за да информира и мотивира децата и работещите в кухнята да избират здравословната храна, вместо вредните полуфабрикати, които учениците често консумират. Прави демонстрации и готви полезна храна за децата. Прави поредица от телевизионни предавания по темата.

В лекцията си Джейми споделя затрогващи случаи от проекта си срещу затлъстяването в Хънтингтън, Западна Вирджиния, и насочва вниманието ни върху последствията от нашата апатия относно храната, която ядем.

В края на 2001 г. Оливър отваря първия от веригата учебни ресторанти, наречени „15“,  за млади хора, които не учат или не работят. За тази му инициатива получава Орден на Британската империя.

c