Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Мира Маркова от ЕГ „Гео Милев” в Добрич: Избрах Здравен мениджмънт, защото искам да помагам на хората

Мира Маркова от 12 г клас на Езикова гимназия „Гео Милев” с английски език и втори немски е един от носителите на наградата „Йордан Парушев”. Отличените тази година бяха обявени на официалното изпращане на абитуриентите от випуск 2021в четвъртък.

За Про Нюз Добрич Мира сподели, че наградата е изненада за нея, че и много други нейни съученици я заслужават. „Благодарната съм, че съм избрана. Наградата ме задължава да докажа, че я заслужавам и да продължа да постигам успехи и в обучението си в бъдеще”, каза момичето.

Абитуриентката смята, че отличието й се дължи на успехите й в областта на английския език. През 2019 година тя участва в състезание по езика в Италия. Миналата година отново е трябвало да се представи в същото състезание, но то е прекратено заради пандемията от COVID-19. За участието си в надпреварата в Италия преди две години разказа, че се е конкурирала с ученици от цял свят. Идеята е била младите хора да се сближат, да говорят, да свикнат с английския език. В състезанието Мира печели 7 място в нейната възрастова група. „Беше доста трудно като цяло”, сподели момичето.

Абитуриентката има участия и в олимпиади по английски език. Успехите й в областните кръгове почти винаги са я водили до участие на национално ниво.

„Знам английския език откакто знам българския – сподели Мира. – Не помня момент, в който не съм можела да го говоря. Като малка гледах доста детски шоута, които още не бяха преведени на български и от там започна всичко”. Зрелостничката не е изучавала английски в допълнителни школи, знанията й са от училище. За това е много благодарна на своите учители. По думите й невероятни са всички преподаватели в Езикова гимназия, не само тези по английски език.

Твърде бързо минаха петте години в ЕГ „Гео Милев”, не усетих кога отлетя времето, сподели абитуриентката. Разказа, че най-трудно й е било в девети клас. Тогава тя за първи път отива в гимназията и всичко й е много ново. В осми клас е на самостоятелна подготовка, тъй като е болна. Когато в девети вече е в учебното заведение съучениците й са много мили с нея, разбиращи, помагат й когато има нужда. Голяма подкрепа среща и от своите учители, на които благодари. На Мира е трудно в девети клас и по друга причина – тя не е от Добрич, а от Дулово. Решава да учи в ЕГ „Гео Милев”, защото тук са завършили майка й и брат й.

„Езикова гимназия ми даде подготовка, която съм сигурна, че нямаше да получа никъде другаде – сподели дванадесетокласничката – Сигурна съм, че нямаше да постигна сегашното си ниво на английски език ако не бях в това училище”.

Съвсем естествено абитуриентката е избрала като предмет за втората задължителна матура английския език. Сподели, че се чувства подготвена, в момента преговаря и се надява да успее и да има отлична оценка. Тя завършва учебната година с отличен успех.

Мира Маркова ще кандидатства Здравен мениджмънт в Медицинския университет във Варна. „Тъй като съм имала доста здравословни проблеми в живота си и съм говорила с доста хора, които са в тази професия, ми харесва, искам да помагам на хора в моето състояние”, сподели момичето.

c