Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Интензивен трафик на ГКПП "Кардам", колона от камиони

снимка: 123rf.com

За интензивен трафик на основните гранични контролно-пропускателни пунктове между България и Румъния в ранните часове на петъчния ден съобщават от пресцентъра на МВР.

Интензивен е автомобилният трафик на ГКПП  "Русе", ГКПП "Видин" и ГКПП "Кардам" на изход товарни автомобили. На ГКПП Дуранкулак-Вама Веке трафикът е нормален.

До 31 май 2021 година, движението по път II-29 Ген.Тошево – ГКПП „Кардам“ от км 71+330 до км 75+410 следва да се осъществява с повишено внимание поради частични ремонтни дейности. Движението се регулира с пътни знаци.

От 6 март 2021 г. България е включена в списъка с държави от т.нар. „жълта зона“, за пътуващите от които се налагат ограничителни мерки при влизане в Румъния. Лицата, пристигащи от България, които представят отрицателен PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа, подлежат на домашна карантина от 10 дни.

В случаите на престой до три денонощия и при представен отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в Румъния, карантина не се налага. Пристигащите от България, които при влизане в Румъния не представят такъв тест, подлежат на домашна карантина от 14 дни. 

Не се изисква представяне на отрицателен PCR-тест за транзитно преминаващите лица, при условие, че напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането, за трансгранични работници, водачи на товарни превозни средства, учащи, студенти и деца на възраст до три години включително.

Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските "Кайнарджа" и "Крушари". Транзитните товарни автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през ГКПП "Русе" и ГКПП "Видин". Товарните автомобили, които превозват стоки от и за Румъния, може да преминават и през останалите функциониращи пунктове на българо-румънската граница.

Нормално е преминаването през всички останали ГКПП-та в страната - на границата с Република Сърбия, с Турция, Гърция и Северна Македония:

c