Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Читалище „Мевляна“ в Добрич открива етнографска експозиция по случай Рамазан

Етнографска експозиция „До прага е любов“ на Народно читалище „Мевляна 2012“ в Добрич ще бъде открита в събота, 15 май, от 11 часа. Тя е посветена на празника Рамазан Байрам и Международния ден на семейството.

Изложбата ще бъде открита с тържествен концерт в двора на читалището /бивше основно училище „Отец Паисий“/ в Добрич. „Да се потопим заедно в спиралата на времето в опит да намерим себе си. Ние сме там, където са корените ни“, вярва екипът на читалището.

При подготовката на експозицията уредниците се вдъхновяваха от творчеството на Ивелина Радионова, от нейните персонажи и тяхната пъстра душевност. Целта на експозицията е, връщайки посетителите към корените, да ги накара да преоткрият един стар, неповторим свят, където семейството и домът са били благословия, сподели за Про Нюз Добрич секретарят на читалището Нуртен Кьосе.

Етнографската експозиция е разположена на площ от 60 квадрата. Тя представя бита на татарите, българите и турския етнос, обособена в 3 зони.

Повод за гордост са 17 български автентични носии, които експозицията представя. Те са от всички етнографски региони в България. Много ценна е и колекцията от 40 автентични празнични и ежедневни престилки, изработени с най-различни техники, като най-старата е тракийска престилка от  края на 19 век.

„Може би сме единствената етнографска експозиция в България, която предлага на своите посетители разнообразие от автентични сватбарски месали, като най-старата е на 110 години“, каза още Нуртен Кьосе.

c