Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Хотелиер: Проблемите в Кранево са лошата инфраструктура и почистването

 „Проблемите, които среща бизнесът в Кранево не са институционални. Напротив, Община Балчик и кметство Кранево винаги са били в диалог с бизнеса и са работили заедно. Проблемите са в лошата инфраструктура и почистването“, това коментира пред Про Нюз Добрич Люцкан Малджиев – управител на комплекс „Добруджа“.

Припомняме, че за утре, 14 май, от 17 часа в Кранево ще се състои събрание на жителите на Кранево, инициирано от кмета на курортното селище Румен Николов. Причината – недоволство от окаяното състояние на селото и от неангажираността на общината в Балчик с проблемите. Ще се реши дали да се организира гражданско неподчинение и затваряне на главния път Балчик – Каварна.

Като представител на туристическия и ресторантьорски бизнес в курортното селище, той коментира, че в Кранево ежегодно се правят все по-големи инвестиции, строят се нови хотели, откриват се нови работни места и се подобрява предлагането на туристическите услуги.

В Кранево готови да блокират международен път заради липса на подкрепа от Общината

„Но, за съжаление, инфраструктура няма. Не се правят пътища, няма достъп до плажа и до хотелите, няма кътове за разходки и т.н. Все по-мръсно е, всичко е затънало в прахоляк и микросметища. Буренясало е и не се облагородява. Налага ни се сами да си асфалтираме, да си осветяваме, да изграждаме тротоари и други което е работа на общината“, коментира Малджиев.

По думите му друг основен проблем е, че от години сезонните хотели и обекти заплащат такса „Смет“ за цяла година, а хотелите работят само през летния сезон, който е три месеца.

„В останалото време не използваме услугата за която плащаме. Нашата фирма плаща по 60 000 лв. годишно. Независимо от това, че миналата година беше толкова трудна за туристическия бранш и дори пагубна, Община Балчик увеличи двойно местния туристически данък. Нямаше абсолютно никакви стъпки към подпомагане на сектора. Това продължава и към този момент“, каза той.

Малджиев счита, че Кранево е най-бързо развиващата се дестинация по Северното Черноморие с най-красивия плаж, но, за съжаление, държавата не осигурява достъп на хората да се насладят на прекрасната природа.

c