Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Безвъзмездни здравни прегледи със специализирана апаратура в Добрич организира БЧК

През май и юни тази година в 12 града в страната, сред които и Добрич, със специализирана съвременна апаратура, медици ще измерват кръвно налягане на желаещите да получат моментен експертен скрининг за работата на сърдечната си система.

Участниците ща бъдат информирани за рисковете от хипертонията, като получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. Ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия като профилактика на мозъчен инсулт и инфаркт.

Кампанията е свързана с датата 17 май - Световен ден за борба с хипертонията. Световната инициатива на Международната лига по хипертония преминава под наслов „Май месец за мерене“. В България тя ще се проведе за 15-а поредна година. Това е най-голямата глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане.

Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.

По данни на НСИ - проведено европейско здравно проучване за периода 2008-2017 г., заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст - 45-65 г., т.е. подмладяване на болестта.

Изследванията показват и увеличаване на процента на регистрирани пациенти с предсърдно мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риска от мозъчен инсулт 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност.

Двама студенти от област Добрич получиха юбилейна стипендия от БЧК

Всичко това се дължи главно на факта, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и със свръхтеглото, прекален прием на алкохол и сол с храната, както и недостатъчна физическа активност.

Кампанията в град Добрич е планирана за 22 май (събота) от 10:00 до 16:00 ч. в района на пешеходната зона до сградата на Община Добрич

източник: БЧК

c