Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Започва свещеният за мюсюлманите празник Рамазан Байрам

Тази година един от големите мюсюлмански празници – Рамазн Байрам започва от вечерта на 12 май и продължава до вечерта на 14 май. Рамазан Байрам е краят на 30-дневния пост, който се спазва от изгрев до залез слънце през целия свещен месец Рамазан.

Рамазан байрамът или Празник на говеенето, познат и като Шекер байрам, е важен мюсюлмански празник в първите дни на месеца Шауал, отбелязващ завършилия свещен месец Рамазан на тежкия разширен пост, наричан също Рамазан или саум. Празникът чества края на 29 или 30-дневния пост от изгрев до залез слънце по време на целия месец Рамазан. Официално се пада на първия ден от месеца шаууал от ислямския календар, но продължава още няколко дни, като в мюсюлманските страни се признават 2 – 4 дни за неработни.

Вярващите се поздравяват един друг с думите „Ид мубарак!“ (Честит празник!)

В навечерието на празника се раздава зекят ал-фитр (милостиня, чийто размер се определя от Главното мюфтийство) и се коли агне или коза. Децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Рамазан Байрам започва рано сутринта с тържествени молитви в джамиите, където мъжете отиват за „Байрам намаз” (празнична молитва)  – обясни районният мюфтия на Добрич Билял Дарджан. Следва проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма, а когато обяви началото на празника, вярващите се поздравяват един друг с думите: „Ид мубарак!“ (Честит празник!)

Първият от трите празнични дни на Рамазан Байрам се чества с най-близките. Традицията повелява на този ден по-младите да посетят своите родители, роднини, по-възрастни приятели и съседи, да целунат ръка и да изразят почитта и уважението си към тях.

За мюсюлманите както Рамазан байрам, така и Курбан байрам, са повод да покажат благодарността си към Аллах. Проявата на щедрост, благотворителността, грижата за прехраната на човек в неравностойно положение, без значение на неговата вяра, е част от добрите дела, които вярващите трябва да направят през Свещения месец.

c