Водещи новини - дясно Здраве Крими Общество

Разпитаха свидетели по делото за нарушение на карантината срещу общинаря от Каварна Красимир Кръстев

В Районния съд в Балчик стартира по същество делото срещу общинския съветник от Каварна Красимир Кръстев за нарушаване на карантинните мерки против COVID-19. Днес се проведе заседание, на което бяха разпитани 9 свидетели, съобщи прокурорът Бонка Костадинова.

Последният свидетел е представил болничен лист и ще бъде изслушан на следващото заседание на 11 август. Подсъдимият Кръстев на този етап не е дал обяснения пред съдебния състав.

Изслушаните свидетелите на обвинението са служители на РЗИ, РПУ-Каварна, Гранична полиция, които са установили нарушението. В залата те са потвърдили казаното в досъдебното производство.

Делото бе разпределено в Балчик, след като магистратите в Каварна си направиха отвод. Районната прокуратура в Каварна привлече към отговорност общинския съветник, нарушил два пъти карантинните мерки, в края на юни м.г. Обвинителният акт бе внесен в Районния съд в Каварна в края на септември 2020 г.

Каква е историята?

Според обвинителния акт, на 29 април 2020 година подсъдимият се върнал от пътуване в Румъния, като влязъл в страната през ГКПП-Дуранкулак. Предприета била процедура по връчване на предписание за поставянето му под карантина. Той оспорил качеството, в което трябвало да бъде поставен под 14-дневна изолация. В системата било посочено, че влиза в България като шофьор на тежкотоварен автомобил. Красимир Кръстев отказал да подпише документите във връзка с изолацията си.

На следващия ден със съдействието на РУ на МВР в Каварна представител на Регионалната здравна инспекция в Добрич връчил предписанието за 14-дневна карантина на Красимир Кръстев, като то било подписано от подсъдимия. 52-годишният мъж бил предупреден за наказателната отговорност, която носи при неспазването на противоепидемиологичните мерки. Обяснено му било, че като водач на товарен автомобил има право да пребивава в кабината на камиона или на посочения от него адрес за изолация. Разяснено му било също, че може да се придвижва свободно до адреса, където е паркирал товарния автомобил при пътуване извън страната.

На 7 май при проверка на домашния адрес, посочен в предписанието от Красимир Кръстев за изолация, подсъдимият не бил намерен. Бил открит в офиса на фирмата си. Мъжът обяснил на служителите на реда, че по-късно същия ден ще пътува отново за Румъния във връзка с дейността на фирмата си. На изхода на град Шабла късно вечерта за проверка бил спрян автомобил „Ауди“, управляван от Красимир Кръстев. Той заявил, че е върнат от ГКПП-Дуранкулак, като не му било позволено да напусне страната. Обяснено му било, че може да пътува за Румъния само като водач на товарен камион.

На 11 май в РУ на МВР в Каварна бил получен сигнал, че Красимир Кръстев е посетил сградата на Община Каварна. Поводът бил свързан с работата му като общински съветник. Искал да уведоми, че няма да участва в работата на комисия. Отново бил проверен адресът, на който трябвало да бъде карантиниран, и отново той не бил открит. По телефона съобщил, че е излязъл от дома си, за да отиде до аптека, и че извършил това с разрешение на здравните власти. Извършената проверка не потвърдила думите на общинския съветник.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *