Водещи новини - дясно Култура

Нощ на литературата със съвременни европейски автори в Добрич днес

Съвременна литература, интересни места, известни лица и време, прекарано в света на книгите – такава е нощта на литературата. Събитие, което се случва по едно и също време в различни европейски градове. Нощ, която успява да запознае широката публика с европейската литература. Известни личности четат на нетипични за литературата локации, наречени „читателски гнезда“, откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език. Събитието има за цел да насърчи интереса към четенето и да подтикне хората да търсят нови интереси в областта на книгите.

“Нощ на литературата” за десета поредна година се провежда и в България в 14 български града, днес, 12 май 2021 г. 17.00 ч. – 20.30 ч.

Проектът е иницииран и се организира от Чешките центрове съвместно с Европейското сдружение на националните културни институти EUNIC от 2006 г., като постепенно към него се включват градове от различни държави.

“Читателските гнезда” са Регионална библиотека „Дора Габе“, Дом-паметник „Йордан Йовков“ и Музея в Градски парк „Св. Георги“, където ще бъдат представени художествени текстове от съвременни европейски автори.

В едно от гнездата, успоредно с четенето на текстове, имаме възможността да чуем и съпровождащи музикални теми, изпълнени от Георги Илиев – китара и Николай Петров – контрабас.

В събитието се включват и ученици на СУ „Св. Климент Охридски“.
Място (Първо читателско гнездо): Регионална библиотека „Дора Габе“
Заглавие: Нарисува за децата Вадим Лазаркевич
Автор: Зорница Христова, България
Четец: Мирослава Демирева – актьор в Държавен куклен театър „Дора Габе
Място (Второ читателско гнездо): Дом-паметник „Йордан Йовков“
Заглавие: Преображения
Автор: Владимир Мартиновски, Република Северна Македония
Четец: Петранка Божкова – журналистка, поетеса
Място (Трето читателско гнездо): Музей в Градски парк „Свети Георги“
Заглавие: Кварталът
Автор: Гонсамо М. Тавареш, Португалия
Четец: Кристина Димитрова – социолог по образование, работи като социален педагог вече повече от 20 години в първата социална услуга в Добрич – Център за социална рехабилитация и интеграция. Преподава брайл /релефно – точковата система/ и компютърна грамотност на слепи и слабо виждащи хора.
Главни организатори на събитието в България са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“. В Добрич организатор и координатор на Нощта на литературата е Община град Добрич в партньорство с Регионален исторически музей – Добрич и Регионална библиотека „Дора Габе“.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *