Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Инвестират 1,2 млн. лв. в три нови обекта за спорт и за социални услуги в Балчик

С проекти за държавно съфинансиране на три обекта на територията на град Балчик кандидатства местната общинска управа. От там уточняват, че проектните предложения са депозирани по Проект "Красива България" на Министерството на труда и социалната политика, като всеки един от тях е с бюджет от по 400 хиляди лева. От Общината са заложили собственото финансово участие - със средства на местната хазна, да е от порядъка между 55 и 70 процента.

Идеята на местната администрация е да се получи съфинансиране за:

1. Строителство на спортна зала в новоизграждащия се спортен комплекс, разположен на юг от ж.к. ”Балик” с площ 28 дка. Спортната зала ще представлява двуетажна сграда, в чието първо ниво ще са разположени две съблекални за спортисти, треньорска стая, стая за съдии, лекарски кабинет, заседателна зала, санитарни възли и склад. На второто ниво ще се намира VIP ложа, фитнес зала и санитарни възли.

2. Изграждане на физкултурен салон в ЦДГ "Чайка". В момента условията в залата, където спортуват децата, са лоши и не предполагат нормални учебни занятия. Подобренията предвиждат подмяна на настилките, осигуряване на повече светлина и други конструктивни промени.

3. Доизграждане на Център за настаняване от семеен тип за стари хора е третият проект, с който се кандидатства за съфинансиране по "Красива България".

Обектът е разположен във вилна зона в.з. "Сборно място" и е с обща площ 2185 квадратни метра. В изградената вече на груб строеж сграда с площ 363,30 м2 се предвижда да се обособят лекарски кабинет, помещения за администрация, трапезария и кухня. В средата на първия етаж ще се оформи т.нар. дневно пространство за обитателите. На втори и трети етаж са предвидени стаи за почивка, всяка от които с тераса и санитарен възел. На третия етаж е проектирана втора дневна за тихи игри и литературни занимания. Помислено е за всеки от етажите да има камериерски офиси.

В завършената сграда по проекта ще се предоставя социална услуга "Център за настаняване от семеен тип за стари хора" с капацитет 15 места.

При одобрение от страна на Министерство на труда и социалната политика, Община Балчик планира строителните и ремонтни дейности да започнат веднага. Предвиденият срок за изпълнение е края на настоящата 2021 година.

c