Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Зорница Михайлова, ГЕРБ: В 45-ото Народно събрание имаше реваншизъм и омраза

Зорница Михайлова, народен представител от ГЕРБ, избран от Добричкия многомандатен избирателен район, коментира пред Про Нюз Добрич 45-ото Народно събрание, което с указ на президента Румен Радев от днес се разпуска от 12 май:

Г-жо Михайлова, според Вас какво успя и какво не успя да свърши 45-ото Народно събрание? С какво то ще бъде запомнено?

То успя да свърши твърде малко работа. Тя се състоеше предимно в приетия набързо Изборен кодекс, който според мен съдържа текстове, които са в колизия. И ще бъде предпоставка за един некачествен изборен процес, който ще видим в следващите предсрочни избори. Бяхме свидетели на реваншизъм, на омраза. Реално това Народно събрание не успя да свърши почти никаква работа, тъй като новите парламентарно представени групи си бяха поставили определени цели, които са по-скоро предизборни, отколкото да свършат някаква работа като законодателен орган в нашата страна. Това е моята оценка за работата на Народното събрание. Много от важните теми и въпроси въобще не стигнаха до дневния ред на парламента. Не смятам, че изборният кодекс е бил от съществено значение в дневния  ред. Имаше много по-важни въпроси, които  бяха изместени от така поставения дневен ред на новите парламентарно представени политически партии и коалиции.

Кое беше най-важното, за което не остана време или нямаше желание?

По-скоро имаше много други законопроекти, които бяха внесени, както и Националният план за възстановяване и устойчивост, който така и не бе разгледан, нито дори коментиран. Този мандат твърде бързо приключи, без Народното събрание да свърши каквато и да било ползотворна работа. Като изключим няколко набързо приети промени в Изборния кодекс, които имат съвсем определена цел и тя е подготовка на предсрочни избори.

С какво ще бъде запомнен 45-ият Парламент?

Според мен той ще бъде запомнен с твърде краткия си мандат, с несформираното правителство, нежеланието на парламентарните групи да водят диалог помежду си, с реваншизъм, популизъм и омраза.

c