Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Софиянец гласувал на изборите в Добрич с чужда самоличност, обещали му 700 лева и банкет

Мъж от София е осъден на пробация и общественополезен труд за това, че е гласувал под чужда самоличност в Добрич, на изборите за народни представители на 4 април. Това съобщиха за Про Нюз Добрич от Районната прокуратура.

Мъжът пътувал от София за Варна в нощта преди изборния ден. От Варна пристигнал в Добрич с кола, заедно с още четирима души. Дадени му били указания за коя политическа сила да пусне бюлетина, като му били обещани 700 лева и почерпка. Той е заловен от полицията с фалшива лична карта, с която е трябвало да гласува в секция в СУ „П.Р.Славейков“.

Останалите четирима души също е трябвало да гласуват с чужди самоличности, но са успели да избягат. От прокуратурата посочиха, че по тези случаи имат следи и разследването продължава. Заловеният софиянец твърдял, че не познава другите четирима и не е могъл да даде никаква информация за тях, както и за колата, с която са пътували.

Районният съд е одобрил споразумение с обвиняемия, в което той признава фактите и обстоятелствата по обвиненията. Те са били три – за използване на неистински документ /лична карта/, за престъпление против изборните права и за използване на неистински официален удостоверителен знак /удостоверение за гласуване на чуждо място с положен фалшив мокър печат от варненска община/. Присъдата, постановена от магистратите, е 2 години пробация и полагане на общественополезен труд.

Мъжът е осъждан в София за унищожаване и повреждане на имущество и към момента е изтърпявал наказание „пробация“. Съдействал е изцяло на разследването. На фалшивата лична карта е имало негова снимка, друго име и номер на личната карта на друг човек.

c