Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

След 40 години чакане граждани сами си направиха парк „Св. Димитър“ в Добрич

Доброволци от съседните квартали почистиха и облагородиха 5 декара от пространството около паметника на Деспот Добротица. Надяват се на награда от Общината, за да има люлка за най-малките

В продължение на 40 години жителите на квартал „Христо Ботев“ в Добрич чакаха да имат парк. Пространството около паметника на Деспот Добротица преди години беше наречено „Свети Димитър“ с намерение там да се направи парк. В близост до него са няколко големи жилищни квартала – „Христо Ботев“, „Балик-Йовково“, „Дружба“ и „Русия“.

През последните няколко години за неговото развитие имаше два проекта на Общината. Според единия той трябваше да се превърне в място за отдих с различни зони. Другият пък предвиждаше там да има парк на миниатюрите  „Малката Добруджа“.

Вместо да чакат и само да се надяват, през есента на миналата година гражданите взеха нещата в свои ръце и изградиха сами първата 100-метрова алея в парка. Тогава те споделиха, че са им били нужни само 300 лв. и седмица личен труд, за да стане факт 100-метровата алея през парка. Тогава те определиха и растителността, която да бъде засадена около алеята. 

Напролет се очаква около нея да ухае на люляк, тъй като са засадени 100 люлякови храста. Освен това гражданите са подкастрили диворастящите джанки и  орехи, за да бъде мястото по-приветливо и приятно за преминаване и разходка. 

През последните седмици със свои сили и средства живеещите в квартала са почистени и оформени 0.7 декара непроходими храсти, събрани са 3-4 камиона отпадъци. Окастрени и оформени са диворастящите шипки, джанки и диви орехи. Засадени са 100 люляка, 4 кипариса, 11 борчета, 3 елхи и множество цветя. Направени са 10 пейки, 3 маси, 3 кошчета и хранилка за птици. На всички пейки има българска поговорка, думи на Васил Левски или цитат от Библията. Доброволците да почистили от отпадъци и окосили 5 декара от парка. Един от тях направил хранилка за птици. В кампанията са се включили и деца от квартала, а те си мечтаят да имат люлка.

Затова сега граждани от кварталите „Хр. Ботев“, „Балик“, „Дружба“ и „Строител“ са решили да участват в конкурса на Община Добрич за най-добре оформеното междублоково пространство. Ако спечелят конкурса гражданите се надяват, че ще може да се удовлетвори желанието на децата да има и люлка в парка.

c