Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Красимир Николов, ГЕРБ: Парламентът ще се запомни с това, че не излъчи кабинет

Красимир Николов, народен представител от ГЕРБ, избран от Добричкия многомандатен избирателен район, коментира пред Про Нюз Добрич 45-ото Народно събрание, което с указ на президента Румен Радев от днес се разпуска от 12 май:

Г-н Николов, според Вас какво успя и какво не успя да свърши 45-ото Народно събрание? С какво то ще бъде запомнено?

Според мен ще бъде запомнено с това, че не можа да възпроизведе изпълнителна власт, което е и основната му функция – да излъчи състав на кабинет. Не успя в тази пандемична и кризисна ситуация да отговори на очакванията на хората за това да има състав на кабинет, който да работи, независимо от ситуацията т.е. да имаме и законодателна и изпълнителна власт, и двете да си партнират. Служебният кабинет  не може да има законодателна инициатива. Единствено може да произведе избори и, евентуално, ревизия. Не  зная как ще му остане време за два месеца да прави каквито и да било ревизии, защото проблемите чукат на вратата. Не успяхме да се стиковаме, за да бъдем повече национално отговорни. Защото избирателите са ни изпратили в Парламента, за да ги представляваме, а не да бягаме от отговорност. Само ние от ГЕРБ-СДС не избягахме отговорност. Много може да се говори за това какво е отговорност. Но, със сигурност, не е шоу, в каквото беше превърнат парламента. Да бъдеш държавник е много повече от това да бъдеш политик. А да бъдеш политик, не съвпада по никакъв начин с това да правиш шоу.

Това ли е нещото, което успя да направи парламентът – да се превърне в шоу или …?

Парламентът беше превърнат в шоу. Ние от първия ден протегнахме ръка, за да се захващаме за работа и да отговорим на новите предизвикателства. Дали умишлено не бяхме разбрани, дали някой се стресна от това, че властта му се дава „на тепсия“, но в крайна сметка единственото положително нещо, което успяхме да произведем, е ратифицирането на проектодоговора за „ер полисинг“ – за вътрешната охрана на небето над България и на ЕС и общата отбранителна система на НАТО. Това остана някак встрани от скандалите. Народното събрание беше превърнато във вид трибунал, в орган за изслушване, за изчистване на бизнес отношения. А важните неща са съвсем други.

Промяната в Избирателния кодекс за една нощ, като с това отнемеш правото на свободен избор за това кой как да гласува, е един от подводните камъни, които още на следващите избори ще се проявят. Ако Конституционният съд се произнесе по казуса негативно след изборите, може да се окаже, че тези избори не са проведени така, както е написано в Конституцията и, че са незаконни.  Най-демократично е хората да имат право на избор, така, както сме го предложили. Уплашиха се, че по определени текстове ги подкрепяме и можели да минат. Това означава, че те са ги внесли единствено и само по популистки причини. Така, както и предложението за партийна субсидия от 1 лев, както и за мажоритарния вот. С цялото ми уважение, но не мога да определя това, което се разигра във връзка с мажоритарния вот, освен като цирк.  

Ще припомня, че ние не успяхме да сформиране всички комисии в Народното събрание, а законодателната форма на парламента минава именно през комисиите. След като се създадоха само финансова, бюджетна и т.нар. комисия за ревизия, беше ясно, че вървим към предсрочни парламентарни избори, което едва ли е най-подходящото в тази ситуация. Задава се туристически сезон, но никой не се интересува, а ние сме основно туристическа дестинация. Голямата част от икономиката минава през туризма, който е свързан и със земеделието, с транспорта, хранително-вкусова промишленост и т.н.

С какво ще бъде запомнен този парламент?

Според мен ще бъде запомнен със скандалните и част от нещата, които на пръв поглед скандално бяха заложени, добре че не минаха през комисии и бяха оттеглени. С това, че голяма част от колегите – не зная дали продиктувано от реваншизъм или от злоба, но не действаха държавнически, а подходиха наивно. Може би, продиктувано и от това, че все пак не са очаквали да имат такъв резултат. За по-малко от месец няма как един парламент да възпроизведе кой знае какво. Може би, дори е добре, че се отива пак на избори. Защото скандалите, които се опитват всеки ден да се вихрят и да вземат челни позиции като дневен ред на обществото, едва ли са най-важните в условията на икономическа и здравна криза.

Беше ли необходимо да се случи едно такова различно Народно събрание? Според Вас България имаше ли нужда от това?

Според мен нито една страна няма нужда от такова Народно събрание. Малкото позитивно от всичко това е, че трябва да действа леко освестяващо за всички. В крайна сметка пак избирателите ще имат съществената роля. Ще оценят кой колко е стойностен. Защото единствените, които предложиха състав на правителство, бяхме ние. Не може по скандалните и негативни теми всички да се обединяват, когато са срещу ГЕРБ, да се използват термини като „да ги изчегъртаме“, „да ги разтурим“ и т.н. Тези неща са притеснителни.

c