Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Празнични инициативи ще бележат 149 години от създаването на първата гимназия в Добрич

Инициативи, посветени на 149-та година от създаването на първото класно училище в град Добрич, организират приемниците и следовници на просветното дело - Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ в град Добрич.

Според утвърдената през годините традиция, на 11-ти май 2021 г. (вторник) ще отбележи отбелязва своя патронен празник. От ръководството на учебно заведение информираха, че с решение на Педагогическия съвет по изключение денят ще бъде учебен, поради натрупалите се неприсъствени дни за обучение, предимно при по-големите ученици.

"Учебният график е изключително натоварен - предстоят външни оценявания и матури, евентуални затруднения през един работен ден, съчетани със ситуация на пандемия за по-голямата част от над 1400-членната ни родителска общност. Разбира се, независимо от обстоятелствата, ние като горди наследници на първото класно училище в града ни, запалило светлия факел на знанието и духовността през далечната 1872 год., ще изразим почитта си пред живота, делото и примера на светите братя Кирил и Методий, както и пред стореното от предците ни." Това сподели в навечерието на събитието, Тодор Георгиев - директор на СУ " Св. св. Кирил и Методий".

Ето и част от подготвените събития:

Изложба с рисунки на част от най-малките възпитаници на училището, посветени на духовното наследство на равноапостолите на Европа, които ще бъдат изложени пред Общински младежки център „Захари Стоянов“.

През първия учебен час в празничния ден, учителите ще припомнят накратко бележити моменти от историята на най-старото учебно заведение на Добрич.

През голямото междучасие, в двора на училището ще се проведе церемония по награждаване на отличените първокласниците, победители в конкурса „Краснописание“.

Представителна делегация ще положи цветя на паметната плоча в двора на храм „Света Троица“ и на паметника на светите братя Кирил и Методий в централната част на града.

Ученици от IVб и IVв клас ще подарят единствения екземпляр от авторската си книга „Слава Вам, творци велики!“ на училищната библиотека.

Двама са отличените зрелостници от Випуск 2021 на Гимназията, които са определени от Педагогическия съвет на училището за тазгодишните носители на наградата "Ивайло Петров" и за възпитаник, завършил с пълно отличие.

• Слави Даниелов Дичев - носител на годишната училищна награда „Първенец на абитуриентски випуск“ за 2021 г.: пълен отличник от IX до XII клас, отговорен, изпълнителен, целеустремен, уважителен, инициативен, защитавал името и честта на училището ни на олимпиадите по български език и литература и по география. За 2020/2021 г.: 3-то място на областния кръг на олимпиада по география;

• Борислав Василев Димитров - за носител на годишната училищна награда „Ивайло Петров“ за 2021 г.: със забележителни успехи в областта на хуманитарните науки от IX до XII клас (1-во място на областния кръг на олимпиадата по история в Х клас; 2-ро място на областния кръг на олимпиадата по география в XI клас и класиране за националния кръг; 3-то място (отборно) на национално състезание „Географиада“ като част от училищния ни тим „Хегемон“ - Х клас. За 2020/2021 г.: 2-ри места на областните кръгове на олимпиадите по география и по история.

c