Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Днес е Световният ден на физическата активност

10-ти май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея от 2002 година. Кампанията, подкрепена от Министерството на здравеопазването, цели чрез спорт и физическа активност да ограничи действието на рисковете за здравето фактори – тютюнопушене, алкохол, нездравословно хранене.

Заседналият начин на живот и ниското ниво на физическа активност могат да окажат негативно въздействие върху здравето и качеството на живот на хората. За поддържане на здравето, в съответствие с препоръките на Световната здравна организация, са нужни 150 минути умерена физическа активност или 75 минути интензивна физическа активност седмично.

За физическа активност се определя всяко движение на тялото, което изисква разход на енергия, а това може донесе само положителни ефекти върху човешкото здраве. Тя подобрява растежа и развитието на детския организъм, подобрява функционалното състояние на дихателната и сърдечно-съдовата система, поддържа костите, ставите и мускулите в добро състояние, подобрява обмяната на веществата и повишава устойчивостта на организма, намалява стреса.

Популярните начини да бъде човек активен са чрез ходене, колоездене, различни видове спорт, но физически упражнения могат да се извършват и у дома без специално оборудване и в ограничено пространство.

„Прекарваме дълго време седнали, прегърбени и отпуснати пред компютъра и телевизора, а дори и най елементарното раздвижване може да е от полза. Изберете правилната дейност, подходете с определена интензивност, спрямо възрастта си, физическото си състояние и ниво на активност. Просто станете, разтегнете мускулите си или дори още по-добре, направете разходка около дома си, по стълбите или в градината“ – съветват експертите от СЗО.

c