Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Цветя и минута мълчание за Деня на победата и Деня на Европа в Добрич

Общоградско поклонение и полагане на венци и цветя се състояха днес пред Паметника на загиналите добруджанци в заключителния етап на Втората световна война и Паметника на Съветската армия. На честването по случай 76 години от края на Втората световна война и Деня на Европа присъстваха кметът Йордан Йорданов, народният представител Мая Димитрова, Владимир Климанов - генерален консул на Руската федерация във Варна, председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков, военноинвалиди и военни от запаса, членове на руската общност, на политически партии и движения, граждани на Добрич.

Владимир Климанов - генерален консул на Руската федерация във Варна

„76 години ни делят от края на Втората световната война в Европа. Най-кръвопролитната, най-ожесточената война в човешката история, донесла смърт, страдания и разруха“, каза в словото си кметът Йордан Йорданов. Той припомни, че българската войска също има своя принос във Втората световна война, сражявайки се осем месеца на Трети украински фронт на територията на тогавашна Югославия, Унгария и Австрия.

Днес трябва с достойнство и уважение да почитаме тяхната памет. На 9 май честваме още един празник – 5 години след Втората световна война се заражда идеята за Обединена Европа. Две различни събития с едно послание – да няма разделение. Затова, когато днес честваме двете дати трябва да заклеймяваме ксенофобията, расизма и отричането на общоевропейските ценности. Само от нас зависи бъдещето на човечеството“, каза в словото си Йордан Йорданов.

Присъстващите почетоха загиналите във Втората световна война с минута мълчание. След това поднесоха венци и цветя на Паметника на загиналите добруджанци в заключителния етап на Втората световна война. На него първоначално бяха увековечени имената на 254 войници и офицери, а преди година към тях бяха добавени още 112 фамилии.

Цветя бяха положени и на паметника на Съветския войн в градския парк.

c