Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Почина дългогодишният гайдар на ансамбъл „Добруджа“ Атанас Митев

Дългогодишният гайдар в ПФА „Добруджа“ Атанас Митев - Наско е починал днес, съобщи за Про Нюз Добрич главният художествен ръководител на професионалния фолклорен ансамбъл Стоян Господинов.

Роден на 27.06.1959 г. в село Смолница. Той е завършил Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел. Целият творчески и професионален път на Митев е свързан с ансамбъла. Започнал работа в ансамбъла в Добрич непосредствено след казармата. Бил е инструменталист там над 40 години (1980- 2020). Продължава да работи в ПФА „Добруджа“ една година след пенсионирането си. Даде своя принос и остана в историята на ансамбъла, като един от най-добрите професионалисти.

Участник е и в Добричкото фолклорно трио „Добруджанска тройка”, което бе включено в нематериалното културно наследство на България. Групата получи от ръководството на читалище „Йордан Йовков” почетния знак „Цар Симеон” и грамота, по повод вписването на състава в Националната представителна листа на шедьоврите на нематериалното културно наследство в Националната кампания „Живи човешки съкровища – България“.

Атанас Митев, заедно със съпругата си Кина Митева - певица към ансамбъла, разпространяваха по родни и чужди сцени, нашата прекрасна Българска народна музика.

Поклонението ще се състои утре, 10 май, от 12 часа в Траурната зала на погребална агенция "Памет".

Светла да е паметта на Атанас Митев!

Екипът на Про Нюз Добрич поднася съболезнования на семейството и близките му!

c