Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Директорът на ПГ по туризъм в Добрич: Общуването с децата ми дава много положителна енергия

Директорът на Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов” Нели Апостолова е инженер-технолог. Завършила е Университета по хранителни технологии в Пловдив, специалност Обществено хранене. Една година е работила като технолог в „Обществено хранене” в Добрич. Пет години е учител по професионална подготовка в гимназията, а 16 години - зам.-директор по учебно-производствената дейност в учебното заведение. От шест години е директор на учебното заведение. Преподава по предмети по професионална подготовка – Кулинарни техники и технологии, Учебна практика, Микробиология и хигиена на храненето, Гостоприемство в туризма. От 4 години е член на Управителния съвет на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България-Добрич.

Най-голям мотиватор да кандидатствам и да стана директор на ПГ по туризъм бяха моите колеги, с които работех, споделя Апостолова. По думите й те няколкократно са я призовавали да заеме поста. „Аз се колебаех доста, защото знам колко е трудно и отговорно да си директор на училище в момента. Но като отчетох плюсовете и минусите се реших на тази стъпка и успях”, разказва тя.

Според нея трудностите пред един директор са ежедневни и изненадващи. Обясни: „Очакваш денят ти да тръгне по един начин, подредил си си някак нещата, но като дойдеш на работа се случват коренно различни събития и трябва в момента да реагираш веднага. Аз не съм сама, имам подкрепата на прекрасните си колеги. И всъщност за това успявам. Защото работим заедно, в екип. И то работим много успешно”.

Апостолова споделя, че най-голямо удовлетворение й носи ежедневната среща с учениците, с колегите. И всеки ден има нещо радостно и вълнуващо. По думите й въпреки всички трудности и проблеми поздравите в коридора „Добър ден, госпожо! Как сте” много зареждат. Удовлетворение й носят и ежегодните златни медали от състезанието по професиите. „Много се гордея с тях, защото това означава, че нашите учители са с отлична квалификация, и имаме чудесни ученици, на които предаваме знания и умения. Печелим медалите с различни деца. Това е рейтинг за учителите и за училището”, обяснява педагогът.

„Много държа да си вършим работата отговорно и го правим – посочва директорът. – Държа на свършена работа. Против съм отбиването на номер, т. е. стоим си, правим се, че работим. Това при нас го няма”. Споделя, че другото, на което много държи, са децата. По думите й в гимназията учителите ги възпитават, превръщат ги мотивирани млади хора. Въпреки строгото отношение към дисциплината, децата ги обичат и имат нужда от тяхната прегръдка. Апостолова посочва, че в условията на дистанционно обучение контактът с учениците много й липсва, защото когато са в училище ги прегръщат по коридорите, дори са провели специален „Ден на прегръдката“.

Педагогът споделя, че дистанционното обучение е нужно в съвременните условия на пандемия, защото когато учат едни класове, а другите са си вкъщи, дистанцията, която се спазва, ги предпазва. „Много е трудно за всички, особено по  предметите по професионална подготовка. Защото не си ли на живо в кухнята или в кабинета по сервиране, да покажеш, да пипнеш, много трудно се получава професионалната подготовка – обяснява директорът. – Но то е неизбежно, няма как”.

Нели Апостолова разказва, че е избрала учителската професия случайно. Тя много е харесвала да работи като технолог, но „Обществено хранене” се приватизира и се налага да стане учител. Оказва се, че тази професия много я зарежда. В рода си има много учители – баща й и майка й, леля й, братовчедка й. Директорът споделя, че общуването с децата й дава много положителна енергия. Обяснява, че много е приятно, особено проблемните деца, които са при тях от 8 клас, да ги видиш в 12 клас как са израснали пред очите ти и как са се превърнали в едни прекрасни млади хора с бъдеще. По думите й голямо удовлетворение носят учениците, които вече са се реализирали. „Това е смисълът на професията”, посочва педагогът.

Задаваме въпроса с какво ПГ по туризъм е по-различна от останалите училища. „Първо, още като се влезе в нашата гимназия ароматът е друг – отговаря директорът. – Носят се аромати от кухните, цялата атмосфера е по-различна. Понеже ни е по-малко училището и всички се чувстваме много близки. Учители и ученици много общуват. Топлотата при нас я има в доста голяма степен”. По думите на Апостолова в момента, в който децата влязат в кухня, се чувстват много уютно и трапезата сближава. Учениците се сплотяват като екип, като колектив. „На масата, в кухнята, са като едно семейство. Споделят си храна, стават приятели”.

Педагогът разказва, че дуалното обучение стартира в ПГ по туризъм през 2016 година по българо-швейцарски проект „Домино”. Започват с партньор-работодател „Албена” АД. Благодарение на съвместната дейност с курорта в момента завършва втория дуален клас професия „Готвач“. Те са работили два сезона на Албена и се реализират успешно. Дуалното обучение продължава в училището по друг проект – на Министерството на образованието и науката, има три паралелки професия Кетъринг. Учениците получават и стипендия в девети и десети клас. След това когато тръгнат на работа имат заплата. „Хубавото при тези проекти е, че освен финансиране за над 100 000 лева, което получихме – за оборудване, за униформи, учебници, помагала, децата стажуват в реална среда, направо ходят на работа – посочи директорът. – Чувстват се част от колектива, имат си наставници от фирмата, които ги обучават. И всъщност получават много висока професионална подготовка”.

Над 80 процента от учениците от ПГ по туризъм успяват да се реализират след като завършат по професията, която са изучавали, споделя Нели Апостолова. По думите й има доста от тях, които са отишли в чужбина, студенти в кулинарни академии в Добрич, Варна, София. Има възпитаници на училището, които са собственици на фирми – на недвижими имоти от най-висок ранг в България, на ресторанти и хотели. Много от учениците се реализират като управители на хотели и ресторанти. Доста са елитните шеф готвачи, които работят в престижни ресторанти в чужбина и у нас. Повечето работещи в Албена и Златни пясъци са кадри на гимназията – от средно ниво до мениджърски състави. Най-добрите студенти в Университета по хранителни технологии-Пловдив са от Добрич, посочва директорът. Споделя: „Те винаги казват: Като дойде ваш ученик от Добрич знаем, че ще е отличник”. В университета има доценти, научни работници, възпитаници на ПГ по туризъм. Особена гордост са шестимата учители, които са завършили учебното заведение.

На изпращането на абитуриентите и плачем, и се радваме, винаги е така, споделя Нели Апостолова. Разказва, че зрелостниците на гимназията са много организирани. Още през септември заедно са направили резервация на дата и заведение за бала. Той ще бъде в „Чифлика” на 24 май. Изпращането на випуска ще е на 21 юни, когато ще бъдат връчени дипломите.

c