Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

8 май - Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

Всяка година на 8 май милиони хора честват Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. На този ден преди 192 години е роден големият човеколюбец Анри Дюнан - идеологът и създателят на международното червенокръстко движение. Днес 192 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец изповядват неговите идеи за хуманност, солидарност, взаимопомощ на фона на новите критични предизвикателства на динамично променящия се свят.

Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, основано преди повече от 150 години, има над 14 милиона доброволци, които и днес, в борбата с разпространението на пандемията COVID_19,  са на предната линия на хуманитарната дейност: предоставят медицинска помощ, психосоциална подкрепа, работят в извънредни ситуации, помагат на най-уязвимите групи на обществото. Те са мерило за най-висока нравственост и отговорност, илюстрация на основополагащия принцип на нашето движение – доброволността.

Повече от 142 години Българският Червен кръст изпълнява своя хуманитарен мандат и своята спомагателна роля в помощ на държавата и работи усилено за закрила и подпомагане на уязвими групи граждани, за опазване на тяхното достойнство.

Българският Червен кръст има безценен капитал – младите червенокръстци, доброволците, партньорите и дарителите.

c