Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Деня на радиото и телевизията

7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия. Чества се в България като Ден на радиото и телевизията и в Русия като Ден на радиото от 1945 г. в чест на 50-годишнината от създаването на радиото.

На 7 май 1895 г. руският физик Александър Попов представя своето ново откритие – първия радиоприемник в света. Той демонстрира пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник, наречен радио.

От една зала на университетската сграда Попов изпраща в друга думите „Хайнрих Херц“, които председателят на дружеството възпроизвежда на черната дъска. Така на 7 май 1895 г. е извършено първото безжичното предаване на съобщение на разстояние – името на Хайнрих Херц, в памет на починалия предишната година германски физик. Именно това, че не само са излъчвани радиовълни, а чрез тях е предадена информация, е основата на претенцията Александър Попов да се сочи за откривател на радиото, а 7 май да се чества като Международен ден на радиото.

През 1899 г. Попов включва към уреда телефонна слушалка и създава възможност за слухово приемане на сигналите. През 1907 г., според договор между българското и руското правителство, до село Франга (днес Каменар), северно от Варна, започва работа първият български безжичен телеграф. През лятото на 1911 г. на борда на крайцера „Надежда“ започва да работи радиостанция, а на 1 май 1912 г. влиза в редовна експлоатация първата българска брегова радиостанция до село Франга, „която служи за приемане и предание на телеграми от странство и България“. Впоследствие радиото навлиза в масова употреба и в България, като става едно от основните средства за далекосъобщения.

Историята на телевизията в България е едновременно част от историята на България и част от световните тенденции в развитието на телевизията като телекомуникационно средство. Започва да се формира с идеята на няколко ентусиасти за създаване на телевизия в България през 50-те години на ХХ век. Телевизията възниква като ново комуникационно средство.

Българската телевизия се създава първоначално като културна инстанция. По-късно, осъзнавайки нейната огромна роля в обществото, тя придобива информационна, развлекателна и пропагандистка функция. До 1989 г. съществува само национална телевизия – първа и втора програма (създадена по-късно), които са напълно под държавен контрол и отразяват държавната политика. В периода на прехода се появяват нови телевизии, както обществени, така и частни и конкуренцията налага принципите на комерсиалния интерес.

c