Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Издадена е заповед за ремонт на опасна обществената сграда в централната част на Добрич

Издадена е заповед за ремонт на сградата, която се намира на ъгъла на улица „Йордан Йовков и „Васил Левски“ в централната част на Добрич, съобщиха от Общината в отговор на запитване на Про Нюз Добрич. Сградата е за обществено и делово обслужване. Тя е в съсобственост, провеждат са разговори с новия собственик за ремонта й.

В сградата се намира Общинската служба по земеделие на община Добричка, там се помещаваше се и звеното за изпълнение на водния цикъл на Добрич, както и фирми. Сградата видно се нуждае от ремонт, защото от фасадата има опадала мазилка, тераса на последния етаж е в лошо състояние и виждат се оголена арматура и тухли.

„За сгради, които (се рушат) са опасни, правомощията на общината са съгласно Законa за устройство на територията (ЗУТ).

Състоянието на обектите и необходимите ремонтни и възстановителни дейности се установяват с протокол от комисия, назначена от кмета на общината. В Община град Добрич със Заповед на кмета е определена комисия, в която освен общински служители с нужната компетентност в областта на строителството и екологията, участват и представители на други организации – РЗИ, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Националният институт за недвижимо културно наследство.

Комисията действа служебно или по искане на заинтересованите лица, като събира всички необходими данни за вида и състоянието на строежа и изслушва заинтересованите лица. Въз основа на констатациите, отразени в протокола, комисията предлага на кмета на общината строежът да се поправи, заздрави или да бъде премахнат.

Строежите се поправят, заздравяват или премахват от собствениците за тяхна сметка в срок, определен в заповедта на кмета на общината.

През 2019 година Община Добрич има издадени 6 заповеди за ремонт на сгради, представляващи опасност. През 2020 година има издадена 1 заповед за ремонт на сградата, която се намира на ъгъла на улица „Йордан Йовков и „Васил Левски“. През 2020 година на собственици на рушащи се сгради са връчени 5 предписания. 

Община Добрич реагира своевременно при подадени сигнали за опасни елементи с издаване на предписание на етажната собственост за извършване на ремонт“, посочват от Общината.

c