Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Четвърти пленер по живопис „Бялата лястовица“ в село Красен

Четвърти национален пленер по живопис „Бялата лястовица“ ще се проведе в с. Красен от 3 до 9 юли. Пленерът да се организира като празник на изобразителното изкуство - своеобразна среща на творците с природата и бита на Йовковата Добруджа, която да ги вдъхнови да претворяват в багри красотата във всички нейни форми и проявления.

Организатори са Община Генерал Тошево и кметството в с. Красен. Живописният форум се провежда със съдействието на Народно читалище „Йордан Йовков 1896“ с. Красен. Партньори са Сдружение на добричките художници и „Ателие 13“.

Заключителният етап на пленера е изложба на художествените творби, създадени по време на културното събитие.

Сред целите на форума са стимулиране на творческите търсения на творците и възможност за активна творческа работа,  възникване на творчески контакти на различни по възраст и афинитет художници, местни творци и утвърдени автори с постоянно и забележимо присъствие;  създаване на нови художествени произведения, които да попълнят фонда на Община Генерал Тошево с творби на живописта. Цели се също да се популяризира община Генерал Тошево като място с атрактивна природа, богато културно-историческо наследство, жизнено настояще и възможности за бъдещо развитие.

Във форума могат да участват ежегодно по 8 творци с доказани качества и професионализъм.

c