Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Първата в историята космическа екскурзия за избраните шестима ще е на 20 юли

снимки: IREUTERS/Isaiah J. Downing

От Blue Origin - компанията на американския предприемач Джеф Безос съобщиха, че смятат да поставят началото на новата ера в търговските космически пътувания, с изстрелването на пътници и екипаж на борда ракетната система New Shepard на 20 юли 2021 г..

Първият полет на New Shepard ще е в субиорбиталното пространство. Той е проектиран да отведе заможните си пасажери на уникално космическо пътуване, което за ще достигне приблизителна височина от 100 км. Това е така наречената линия на Карман, която е определена по силата на международно споразумение за отправна точка за полети в космоса.

"Само 569 души някога са били по линията Карман. С нашето ново превозно средство Shepard сме на път да променим това и да го променим драстично", заяви Ариан Корнел - директор-продажби в Blue Origin.

При условие, че всичко върви по план на 20 юли, автономната ракета New Shepard на компанията ще прелети с шестимата си пътника на 62 мили (или само на 100 км) над повърхността на Земята в суборбиталното пространство. Участниците в първия полет, няма да успеят да обиколят планетата, но ще изпитат безтегловност и ще успеят да видят кривината на Земята, преди да се върнат обратно на повърхността ѝ.

От Blue Origin обявиха, че ще предложат едно място в първия полет на печелившия участник в петседмичния онлайн търг, чийто старт бе даден на 5 май, и приходите от който ще бъдат дарени за фондацията на космическата фирма, набираща средства за развитие на проекта.

Трябва да се отбележи, че от компанията на Джеф Безос не коментираха каква ще е цената на билета за New Shepard, след като полетите станат редовни, както и дали самият г-н Безос ще е част екипажа на първия полет на 20 юли.

Всъщност, предложението на Blue Origin е само едно от няколкото, които на този етап се предлагат като възможност пред съвременните супер богати земляни. До края на септември т.г. се очаква конкуренцията, в лицето на бизнесмена Илон Мъск, да изстреля един от своите SpaceX Dragonships през есента с изцяло цивилен екипаж на борда.

c