Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Кметът на Българево Георги Георгиев сам коли агнето за имения си ден

Имен ден празнува на 6 май кметът на каварненското село Българево Георги Георгиев. И тази година той ще бъде на празника заедно със семейството си, с близки и приятели.

„Вече втора година заради пандемията именият ден ще бъде по-скромен, но ще го отбележим. Аз задължително коля агне, за здраве. Приятел го приготвя в пещ, до 6 часа се пече, зависи колко е голямо. Правим и дроб сарма с ориз или булгур. На трапезата слагам бяло вино или бира и всеки е добре дошъл. Преди се събирахме по 30 души, но сега ще бъдем по-малко, ясно защо“, разказа пред Про Нюз Добрич Георги.

Празникът му ще споделят семействата на двамата му братя, на сина и дъщеря му. Има внук на 24 години, който също се казва Георги, така че честването е двойно. „Кръстен съм на дядо ми по бащина линия Георги, той пък – на дядо си. В нашата фамилия името се предава през поколение“, казва кметът.

„Чувствам се добре, на всички желая да са здрави, по-предпазливи да сме и дано тази година болестта да си отиде. В селото обикновено правим курбан за здраве – или за Гергьовден, или на 8 ноември на сбора на Българево. За Никулден пък се приготвя рибена чорба - по 70-80 литра  раздаваме в селото. Сега обаче в пандемията не го правим“, споделя той.

Георги Янев Георгиев е четвърти мандат кмет на каварненското село. Той разказа, че за Великденските празници къщите за гости в Българево са посрещнали доста гости, основно български туристи – от  Пловдив, София и други градове. Румънци там по това време обикновено не отсядат, защото предпочитат хотелските комплекси.

„При нас туристическият сезон започва в средата на юни и продължава докъм 20 септември, като най-силни са юли и август. За Българево са много важни преминаващите туристи, които пълнят заведенията за хранене или пазаруват.  Ние сме на възлово място – близо до нос Калиакра и Яйлата, и е хубаво, когато преминават хора през селото. Спират, хапват рибена чорба, купуват плодове и зеленчуци – това е добре за хората в селото. Гости идват и на мидените ферми“, казва Георги.

Жителите на Българево са около 1000, но през лятото броят набъбва до 1500 души, тъй като доста хора имат в района летни имоти. Миналата година къщите за гости и квартирите, които се отдават под наем, са били пълни през август и началото на септември, като основно летовниците са били българи. „Искрено се надявам и тази година да има все пак някакъв туристически сезон“, посочи кметът.

c