Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Инж. Симеонов: Финансово стабилна Община Тервел отбелязва празника на града

Днес – на Гергьовден, празник има град Тервел. Пред Про Нз Добрич кметът инж. Симеон Симеонов – за предизвикателствата на пандемията, за състоянието на Общината, Капиталовата програма и очакванията на земеделските производители

Инж. Симеонов, въпреки паднемичната обстановка, усеща ли се празнично настроение в Тервел по повод Деня на града?

Хубавото на Деня на Тервел е, че е на един много светъл български празник – Гергьовден, и няма как да не се чувства празничното настроение в града. За съжаление обаче не можем да се разгърнем както преди, в нормални години заради пандемичната обстановка. По тази причина единственото, което ще се състои, както всяка година, е литургията в храма. Тя ще бъде отслужена от Доростолския митрополит Яков. Ще бъдат дадени курбани за хората пред църквата. Поради ковид мерките това ще бъде всичко. За съжаление втора година посрещаме празника по този начин, да се надяваме за последна.

Измина една година от началото на пандемията от COVID-19. Кои бяха най-големите предизвикателства пред Община Тервел и как се справи с тях?

Най-голямото предизвикателство беше да опазим колкото се може повече живота и здравето на хората. Всичко, което зависеше от нас, се правеше, бяхме доста активни. Стремим се да бъдем точни, да спазваме абсолютно всички мерки. Но така или иначе това започна да омръзва на хората и става все по-трудно. Слава Богу, че случаите намаляват. Община Тервел подпомогна гражданите и бизнеса в пандемичната обстановка по много начини – намалихме данъци, такси, тротоарни права.

През февруари бе приет бюджетът на Община Тервел. Какъв е той и гарантира ли стабилност на Общината?

Да, мога да каже, че засега Община Тервел е финансово стабилна. Над 17 милиона лева е бюджетът. Много неща има за правене и правим в момента. Най-голямото ни предизвикателство е сметосъбирането, това е и най-трудната част от бюджета, понеже на мен се падна честа да започнем сметосъбиране в малките населени места. От там е и най-големият проблем, не зная кой го е решавал на времето. Не може цяла една община да си вози сметта на 65 километра от населеното място. Абсолютно никакви сметки не равнят. Това е едно голямо предизвикателство и трябва по някакъв начин да го решим. С помощта на държавата. Ще търсим помощ от всякъде, защото няма как всеки ден да возиш на 65 километра сметта си и да излязат сметките.

Какви са акцентите в Капиталовата програма на община Тервел тази година, стартираха ли вече дейностите?

Вече започнаха. В момента върви ремонт на една част от централния площад, в която ще бъде разположен паметникът на Васил Левски. Планирали сме на 18 юли, когато е годишнината от рождението му, да направим откриване на паметника. Ще има заря и ще почетем Левски както подобава на най-големия българин. А иначе по Капиталовата програма има асфалтиране на улици и много други дейности, които вървят.

Като останалите общини в област Добрич и Тервел е земеделска. Какво е състоянието на есенниците? Какви са очакванията от стопанската година на земеделските производители?

До тук състоянието на есенниците е перфектно. Няма забележки, достатъчно дъжд ни даде Господ тази година. Нормално се развива всичко. Леко закъснение има в сеитбата на пролетниците. Но до тук е добре, земеделците не могат да се оплачат както миналата година.

Какво ще пожелаете на жителите на Тервел по повод празника на града?

Пожелавам им едно единствено нещо – да са много здрави. И днес всички – кой по семейному, кой с приятели, да отбележат подобаващо Гергьовден и празника на Тервел.

c