Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

С литургия, водосвет и курбани Тервел ще отбележи празника си

Утре – 6 май, Гергьовден, е Ден Тервел. Заради епидемичната обстановка в страната традиционните прояви няма да се проведат, съобщи за Про Нюз Добрич Севдалина Колева – директор на дирекция „Образование, култура и младежки дейности”.

От 9 часа в храм „Свети Вмчк Георги Победоносец” ще започне празнична литургия. Тя ще бъде отслужена от Доростолския митрополит Яков в съслужие със свещеници от Доростолската митрополия. В края й ще има водосвет. По случай 10 години от освещаването на храма от църквата ще бъдат дадени празнични курбани. По традиция курбан ще даде и семейството на Почетния гражданин на Тервел Мариян Колев – световен шампион по спортна аеробика. В службата ще участва и Църковният хор към храма с диригент Живко Колев, който също навършва 10 години от създаването си.

По време на проявите ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки. Но входа на храм „Свети Вмчк Георги Победоносец” има поставени диспенсъри с дезинфектанти. Ще има озвучаване на службата и отвън, за да може да се спазва дистанция и да няма струпване на хора. Свещите също ще се продават навън.

6 май е празник на Тервел от 2011 година с решение на Общинския съвет.

c