Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Органов концерт на проф. Сабин Леви ще закрие поредицата "Музикални цветя '21" в Добрич

С концерт на проф. Сабин Леви ще завърши Фиори музикали/ музикални цветя - поредицата органови концерти, съобщиха организаторите от Община град  Добрич.

Проф. Леви ще музицира на сцената в Концертна зала "Добрич" (Органова зала) на 7 май  от 18.30 ч.

Билетите за концерта са на цена от 5 лв., а за пенсионери и учащи -по 2 лв. Продажбата ще се извършва на касата в Центъра за услуги и информация в Община град Добрич, ет. 1, работни дни от 8.00 до 17.00 часа, уточниха организаторите.

Сабин Леви е роден през 1970 г. в София. Завършва СМУ „Л. Пипков” като пианист. От 1976 г. до 1990 г. участва в редица концерти като пианист, органист и композитор в България. През 1990 г. е приет в НМА ”Проф. П. Владигеров”, София, където учи композиция при проф. Ал. Танев и проф. В. Заимов. През 1995 г. завършва Йерусалимската Музикална Академия, а през 2004 г. защитава двоен докторат по композиция и орган в Канзаския Университет, САЩ. Той е активен като концертен органист, клавесинист, композитор, карилонер¹, преподавател,  автор, съавтор и редактор на академични публикации и книги. Професор, преподавател по полифония и орган в НМА „Проф. П. Владигеров“, София. С разностранния си музикален талант е добре познат в САЩ, Израел и Европа. Концертира в България и по света, ръководи майсторски класове, участва в международни семинари и конференции. Лауреат е на международни конкурси по композиция и орган и е бил стипендиант на „Ruth and Clarence Mader Memorial Scholarship Grant“, „Jellison scholarship-University of Kansas“, „Brigham Young University“, „America-Israel Cultural Foundation“. Има десетки записи в наши и чужди медии, изнася органови рецитали и участва в концерти съвместно със световноизвестни музиканти.

¹ Карилонер - изпълнител, който свири на карилон. Това са камбани, чиито езичета са свързани посредством метални въжета със специална конзола – клавиатура с перманентно захваната  към нея педалиера. Свири се с кутретата на ръцете, свити в хлабав юмрук. Необходима е координация между ръце и крака, както и педална техника, т.е. близка до техниката на органиста.

c