Водещи новини - дясно Общество

На 5 май църквата почита Света Ирина

Днес църквата почита Св. великомъченица Ирина. Имен ден празнуват всички, които носят името Ирина (означава „мир”), Ирена, Иринка, Ириней, Мирослав, Мирчо, Мирослава, Мира.

Св. Ирина (с рожденото име Пенелопа) била дъщеря на управителя на гр. Магедон Ликиний, който желаел да я възпитава далеч от света и светските развлечения. Той построил богат и разкошен дворец извън града, но поставил в него златни идоли, понеже бил езичник.

Възпитанието на дъщеря си той поверил на почтения старец Апелиан, за когото вероятно не знаел, че е християнин. Апелиан не говорил на Пенелопа за християнската вяра до пълнолетието й, макар да й внушавал християнски добродетели. Самата девойка започнала да проявява интерес и Апелиан започнал да й говори за християнската вяра. Слушайки мъдрия учител, Пенелопа се изпълвала с любов към Христа. Скоро след това родителите ѝ я посетили и съобщили за своето намерение да я омъжат.

Тя отказала, защото искала да бъде невеста на Иисус Христос. Баща й се разярил и наредил да пуснат стадо коне, за да я стъпчат. По Божие чудо конете заобиколили девойката и не й навредили.

Станали свидетели на това чудо, родителите на Пенелопа приели както решението на дъщеря си, така и християнството. Пенелопа приела духовното име Ирина и започнала да проповядва Божието слово.

След години градът имал нов управител, който започнал да преследва християните. Той заповядал Света Ирина да бъде заловена и подложена на изтезания. Тогава Ангел Господен се явил и освободил младата християнка, а мъчителите й били убити. Света Ирина се посветила на делото да проповядва словото Божие и обиколила редица места из Балканите и Мала Азия.

В началото на II век сл. Хр. Света Ирина била известена от Ангел, че идва моментът да иде при Бога. Тя отишла в една пещера, като преди това заповядала да затрупат входа й. Това се случило на 5 май, а пещерата била нейният последен дом.

Скоро след смъртта й, в тогавашен Константинопол, днес Истанбул, бил издигнат много красив храм в нейна чест. Смята се, че църквата „Св. мчц. Ирина”(Агия Ирини) е първата византийска православна църква. До 360 г. е била катедрална църква на Вселенската патриаршия, преди освещаването на „Св. София”. Днес е превърната в музей.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *