Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Лекари от Добрич спасиха живота на родилка c Covid-19 в критично състояние

Родилка с Covid-19 екстубираха лекари от Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич и спасиха живота й, съобщи за Про Нюз Добрич началникът на АГ-отделение д-р Ивайло Петев. Тя е била с много тежка ковид-пневмония с двустранно засягане и дихателна недостатъчност. Прекарала е девет дни интубирана.

Жената ражда на 21 април, сряда, със секцио в 35-а седмица. Детето е в добро състояние, имало е трудности заради незрелостта му. Колегите от Отделението за новородени положиха и продължават да полагат необходимите грижи за него, каза д-р Петев. В петък, 23 април, състоянието на родилката се влошава и тя е преведена в Реанимация. В събота се налага да бъде интубирана.

По думите на лекаря в първите няколко дни състоянието й е било изключително критично. Благодарение на медиците от Реанимация нещата са овладени, вчера е екстубирана и днес вече е прехвърлена в АГ-отделение.

Това е третата родилка, която през последната коронавирусна вълна е в Реанимация и втората интубирана. Нейното състояние е било най-тежко от трите.

c