Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Балчик приема спортното еко предизвикателство "Горски многобой"

снимка: jhs2ise.blogspot.com

Национално състезание „Горски многобой“ ще се проведе от 10 до 12 май на територията на ДЛС-Балчик, съобщиха от централата на Североизточното държано предприятие. Организатор и домакин на надпреварата е Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна. От там припомнят, че състезанието е традиционно, като всяка година една от професионалните гимназии в сектора се нагърбва с организацията и провеждането му. Съществена част от регламента е, че в многобоя участват само пълнолетни ученици, които не са се включвали в предишни издания.

Официалното откриване на състезанието е обявено за 10 май от 14.00 часа. В същия час ще се проведе и техническата конференция за участниците. В 9.00 часа на 12 май стартира първият етап, а в 13.30 часа вторият.

В първата част учениците трябва да пробягат маршрут с дължина два километра, като по него ще бъдат разположени пунктове по отделните дисциплини - садене на фиданка, разпознаване на иглолистни и широколистни дървесни видове, дървесина, стъпки и следи на дивеч и птици, болести и вредители, спортен риболов и стрелба с пневматична пушка.

Във втората част на надпреварата състезателите ще изпълнят различни задачи свързани с дърводобива в горите. Състезанието завършва с индивидуално класиране в първия етап и отборно във втория етап. Награждаването е планирано за 19.30 часа. Организаторите обявиха, че всеки един етап от състезанието ще се оценява от комисия, членовете на която са експерти от ЛТУ, СИДП, ИАГ, ДЛС-Балчик, ЛРД и лицензирани изпитващи.

c