Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Артисти от Франция и Сърбия ще гостуват в петте концертни дни на камерната музика в Добрич

Предстои Седмица на камерната музика „Константин Илиев“в Добрич (с международно участие), в периода 10 - 15 май 2021 г.

Програмата на Седмица на камерната музика „Константин Илиев“ е наситена с разнообразни концертни изяви. Откриването на фестивала ще бъде на 10 май, понеделник, с концерт на едно нестандартно дуо – пианистката Надежда Цанова и тромпетистът Петър Македонски. Тяхното изпълнение на пиесата „Севдана“ (Златев-Черкин) им спечели първото място тук, в конкурса на „Надежди, таланти, майстори“ през 2017 г.

В следващата концертна вечер – на 11 май, вторник,  ще чуем Галина Апостолова - пиано и Ева Перчемлиева-Тъканова – сопран с концерт „Вокални ескизи“. В програмата са включени песенни цикли от композиторите Иван Спасов и Хектор Берлиоз, както и Соната №7  за пиано от Велислав Заимов.

Традиционното участие на Български камерен оркестър - Добрич с диригент Иван Янакиев ще бъде на 12 май, сряда. Солист на концерта ще бъде виолончелистката Емилия Барановска, Франция, в чието изпълнение ще прозвучи концерт за виолончело и оркестър в До мажор от Йозеф Хайдн . Диригентът Иван Янакиев е включил в програмата на концерта и две мащабни творби от български композитори. Това са „Вариации“ за струнен оркестър на академик Васил Казанджиев и премиерно изпълнение за Добрич на първи струнен квартет от Любомир Пипков във версията му за струнен оркестър.

Тази година чуждестранните участия се допълват и от гостуването на Китарен квартет „4G`s“ (съкращение от 4 Guitars – четири китари) – колоритни студенти на проф. Братислав Златкович от музикалния факултет на университета в Ниш, Сърбия. Квартет „4G`s“ вече са имали голям успех на фестивала на младите в изкуството „Виа Понтика“ в Балчик през 2019 година. В Добрич те ще се представят на 13 май, четвъртък. Организаторите от Община град Добрич се надяват с техния концерт, освен естетическата наслада, да се засили интереса на изучаващите китара в нашия град към участие в международния конкурс „Надежди, таланти, майстори“ през септември.

В петък, 14 май, фестивалът ще предложи на добричката публика концерта „Между две столетия“ на камерен ансамбъл в състав Росен Идеалов - кларинет, Йордан Димитров - цигулка, Георгита Бояджиева - виолончело, Александър Василенко - пиано. Четиримата музиканти се събират за осъществяването на артистичен проект, насочен към творби, създадени през един преходен период в историята на класическата (камерна) музика, условно ситуиран между 90-те години на XIX и 30-те години на XX век. Това съвместно музициране има своите традиции – изпълнителите често свирят заедно в различни съчетания; триото Георгита Бояджиева, Росен Идеалов и Александър Василенко има  многобройни концертни изяви от 2013 г. насам, а квартетът от Паул Хиндемит е изпълнен от четиримата заедно с Йордан Димитров за първи път на фестивала „Софийски музикални седмици“ през 2015 г.

Новото в тазгодишното издание на Седмицата на камерната музика е дневният концерт на Камерен ансамбъл „Силуети“, в събота от 11.00 часа. Младите изпълнители - Калина Митева - цигулка, Габриела Калоянова - виолончело, Лилия Жекова - пиано, Кристиян Калоянов - кларинет  ще представят Детски спектакъл „От Амадеус - лично“ за деца над 8 год. възраст. Добре дошли са и техните родители, баби и дядовци.

ПРОГРАМАТА ПО ДНИ И КРАТКА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ:

10 май, понеделник, 2021 г. от 18.30 ч.

Концерт на Надежда Цанова - пиано и Петър Македонски - тромпет

В програмата:

Васил Казанджиев - Соната за тромпет и пиано, 1-ра част

Васил Казанджиев -Токата (соло пиано)

Румен Бояджиев - син -Лементо

Григораш Динику - Румен Бояджиев-син - Хоро Стакато

Джорж Енеску - Легенда

Пьотр Илич Чайковски - Октомври (соло пиано)

Жул Леви - Руска фантазия

Сергей Прокофиев - Ромео и Жулиета пред раздяла (соло пиано)

Фридрих Хидеш - Фантазия

Клавирно дуо Цанова - Македонски са различни, нетипични и като формат и като отделни изпълнители. Двамата са изключителен творчески тандем, с който печелят: Grand Prix на международния конкурс „Музиката и Земята“, 2017 г., като наградата им носи покана за концерт във Френското Национално Радио през 2018 г. и записи на целия им репертоар за „Златния фонд“ на БНР. Музикалната критика ги определя като един от най-успешните съвременни български дуети. Печелят отличието на БНР „Музикант на годината“ 2017 в категория Ансамбъл. Същата година са поканени за концерт в Чикаго с Филхармонията на Илинойс. Лауреати на нашия международен конкурс „Надежди, таланти, майстори“, 2017 г. в категория Камерна музика. „Концерт за пиано, тромпет и струнен оркестър“ от Дмитрий Шостакович е успешният им старт през 2009 и оттогава това е тяхната творческа визитка, с която покоряват международните сцени.

Надежда Цанова е носител на повече от 20 награди от национални и международни конкурси между които са: International piano competition „Flame“,Франция, International piano competition „Mayenne“, Франция; „Сергей Прокофиев“, Украйна, „Debut Berlin“, Германия и мн. др. Концертирала е по цял свят. Притежава изключително разнообразен репертоар, не само като солист, но и като камерен музикант. През периода 2016-2017 реализира три успешни турнета в Япония и Китай.

Петър Македонски е лауреат на най-престижни български и международни конкурси, някои от които: „Охридски Бисери“, Македония; „Конкурс за чешка и словашка музика“, Варна; „Конкурс за немска и австрийска музика“, Бургас и пр. Като солист е концертирал в Европа, Корея, Япония. Работил в Софийска опера и балет, Филхармония София, а от 2013 г. е соло тромпетист в симфоничния оркестър на БНР.

11 май, вторник, 2021 г. от 18.30 ч.

Концерт на Галина Апостолова - пиано и Ева Перчемлиева - Тъканова – сопран

В програмата:

Хектор Берлиоз – „Les nuits d’été („Летни нощи“) – вокален цикъл от шест песни по стихове на Теофил Готие

Велислав Заимов – Соната за пиано № 7

Иван Спасов - Триптих по стихове на Весна Парун, Пет песни по стихове на Станка Пенчева,

„Минавам като всички минувачи“  по стихове на Иван Радоев, „Обичам тишината“ по стихове на Христо Ясенов, „Самата нощ е отразила скръбта си в твоите очи“ по стихове на Николай Лилиев 

Галина Апостолова завършва СМУ „Проф. Панчо  Владигеров“- Бургас, а след това Инструменталния факултет на НМА „Проф. Панчо  Владигеров“ в София със специалност пиано. През 1977 г. става лауреат на Конкурса за изпълнение на българска музика в Бургас, а през 1983 г. на Академичния конкурс за българска музика в София. Изпълнителската си и педагогическа дейност започва като корепетитор във Вокалния факултет на НМА. От 1995 г. е преподавател по камерно пеене в същия факултет, като през 2020 г. се хабилитира като професор. Концертира като солист, камерен изпълнител и акомпанятор.  Взема участие в различни турнета, в национални и международни фестивали, музикални прегледи, творчески срещи и пр.:  Фестивал за съвременна музика в Пула, Република Хърватска (2000), фестивалите „Меридиан“ в Букурещ, „Re Musica” в Прищина, Косово (2004 и 2007), „Варненско лято“ (2003), „Софийски лято“ (2003 и 2006), „Битфест“ – Македония (2009), цикъл камерни концерти на Софийската филхармония (2014, 2015, 2016). Има многобройни записи в БНР и издадени компактдискове. Репертоарът й обхваща произведения от Йохан Себастиан Бах, Георг Фридрих Хендел, Йозеф Хайдн, Волфганг Амадеус Моцарт, Лудвиг ван Бетовен,Феликс Менделсон, Йоханес Брамс, Жорж Бизе, Мануел де Файа, Едвард Григ, Пьотр Илич Чайковски, Модест Мусоргски, Клод Дебюси, Паул Хиндемит, Дмитрий Шостакович, Панчо Владигеров и др. Осъществила е десетки премиерни изпълнения и записи на творби от съвременни български и чуждестранни автори.

Ева Перчемлиева-Тъканова започва да свири на пианоот 6 годишна възраст. Завършва  СМУ „Проф. Панчо Владигеров“ -  Бургас с три специалности: ударни инструменти, оперно пеене и теоретичен профил. През 2010 г. завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София, в класа по оперно пеене на доц. Иванка Нинова. Лауреат е на международни конкурса за млади оперни певци, участвала е в майсторските класове на Гена Димитрова, Лилия Илиева, Ана Томова-Синтова, Дарина Такова. Още като студент прави своя дебют на оперна сцена като Нанетта в премиерата на операта „Фалстаф“ на Верди, на сцената на Държавния театър за опера и балет „А.Б.Соловяненко“ в гр. Донецк - Украйна, с диригент Вадин Мюнстер (Германия) и режисьор Александр Лебедев (Русия). Същата роля играе и в Швейцария и Германия. В следващите години на следването си е изиграла също ролята на Дона Анна от „Дон Жуан“ на Моцарт, Розина от „Севилският бръснар“ на Росини, Адина от „Любовен елексир“ на Доницети. През 2012 г. дебютира в ролята на Виолета Валери от операта „Травиата“ на Верди във Венеция - Италия, в спектакъл на Софийска филхармония с диригент Мартин Пантелеев. Участвала е като солист в концерти и спектакли на всички големи сцени в България и е канена за солист в цяла Европа, като си сътрудничи с известни режисьори и диригенти. От 2019 г. е хоноруван асистент по оперно пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София.

12 май, сряда, 2021 г.  от 18.30 ч.

Български камерен оркестър - Добрич

Диригент Иван Янакиев

В програмата:

Васил Казанджиев – „Вариации“ за струнен оркестър

Йозеф Хайдн – Концерт за Виолончело и оркестър № 1, До мажор

Любомир Пипков - Струнен квартет № 1, ми минор

Солист Емилия Барановска, Франция - виолончело

Гражданин на света, който носи в себе си силата на най-силното от всички изкуства – музиката. Това е кратката визитна картичка на Емилия Барановска. Виртуозната музикантка  получава образованието си  в София, Париж и Джулиард Скуул в Ню Йорк. Нейната международна кариера я отвежда на четири континента. Родена в София, тя започва първите си уроци по пиано едва на 4 г. при нейната майка, а на 9 г. вече избира виолончелото като ученик на Здравко Йорданов. В Париж работи с утвърдени композитори като Жорж Замфир, Вахтан Кахидзе, Уилия Болком и концертира непрекъснато. Изнася рецитали и е солист на най-известните оркестри по света. Освен брилянтен изпълнител, тя е преподавал по виолончело във Франция, а в България води многобройни майсторски класове. Осъществила е редица премиери на творби за чело, както и изпълнява такива, писани специално за нея. Записва за различни медии в цяла Европа. Френски и немски телевизионни прорграми излъчват филм за нея. Със своето виолончело Емилия Барановска откри новото хилядолетие именно в Рим, с концерт за чело и орган на 2 януари през 2000 г. в базиликата Санта Мария Маджоре. Концертът бе записан на живо от Радио Ватикана. Това бе петия запис в радиото на папата. През 2017 г. по повод 10-та годишнина от членството на България в ЕС и Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май, българският посланик в Рим Марин Райков и неговата съпруга бяха домакини на неин концерт.

13 май, четвъртък, 2021 г. от 18.30 ч.

Концерт на Китарен квартет „4G`s“, Сърбия с ръководител Братислав Златкович

В програмата:

Братислав Златкович - Танго за теб

Пьотр Илич Чайковски - Валс на цветята

Традиционна македонска народна песен ( аранж. на Майа Радованлижа )

Братислав Златкович - Нощ в Палилула

Пауло Белинати - Baiao de Gude

Шигеро Матцуока - Samba de Viento

Кларис Асад - Bluezilian

Йохан Пахелбел - ,,Loose“ Canon in D (аrr. LAGQ & 4G’s)

Милош Вукович, Стефан Миленкович, Павле Жаркич и Стефан Деянович са китарен квартет “4G`s” - студенти във Факултета по изкуствата на Университета в Ниш, Сърбия. Техен ръководител е композиторът и професор по камерна музика Братислав Златкович. Макар и създаден като състав сравнително скоро - през октомври 2018 г., ентусиазмът и талантът им носят успех при всяко участие. Интересът към този тип камерна музика и то изпълнена с финес и по оригинален начин предопределя наситената им концертна дейност. Засега в Сърбия и България, но на престижни музикални форуми провеждани в Голяма зала на Косовска Митровица (Сърбия), Галерия на културния център на Войводината в Нови Сад (Сърбия), Концертно-експозиционна зала на Факултета по изкуства в Ниш (Сърбия), където събитието е организирано от Сръбската академия на науката и изкуството. Имали са концерти и в залата на Симфоничния оркестър на Ниш, в Кралската зала на Университета в Ниш, както и в Синагогата в града. Участието им в X Международен младежки фестивал в Балчик им носи признанието за голям принос към тази проява. Изнасяли са концерти и в читалище „Братство" в Кюстендил; в Каменната зала в Балчик; в Арт център „Панайот Пипков" в Плевен и др. Несъмнено ги очаква бляскаво бъдеще след като още при старта си печелят първа награда на XX Guitar Art Festival, 2019 в Белград (Сърбия) в категория за камерна музика; първа награда на XXIII Международен конкурс „Марин Големинов" в Кюстендил; първа награда на Naissus Guitar Festival, 2019 в Ниш (Сърбия). През декември 2019 г. Квартетът е награден от ръководството на Художествения факултет на Университета в Ниш за изключителни успехи. Възходящата им кариера, младостта и таланта им провокират различните радио и телевизионни предавания  в Сърбия да ги канят като гости в различни медии.

14 май, петък, 2021 г. от 18.30 ч.

Камерен концерт „Между две столетия“

Росен Идеалов - кларинет, Йордан Димитров - цигулка, Георгита Бояджиева - виолончело

Александър Василенко - пиано

В програмата:

Чарлз Айвс - Largo за кларинет, цигулка и пиано

Валтер Рабл - Квартет за кларинет, цигулка, виолончело и пиано оп. 1

Антон Веберн - Две пиеси за виолончело и пиано

Паул Хиндемит - Квартет за кларинет, цигулка, виолончело и пиано

Росен Идеалов е възпитаник на Варненското музикално училище „Д. Христов“ и на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ - София, в класа на проф. Сава Димитров по кларинет и на проф. Константин Чилев - камерна музика. Участва в майсторски курсове на Аурелиан-Октав Попа по съвременна музика и интерпретация. Лауреат е на Седмото общобългарско състезание за певци и инструменталисти (1984) в специалностите кларинет и камерна музика. През 1999 г. на Международните конкурси „Музиката и Земята” и „Млади Виртуози” - София е удостоен с награда за педагогически постижения. През 2005 г. получава наградата „Златно петолиние“ за високи художествени постижения и принос за разпространението на българската музика.

През 2009 получава награда „Златна лира” за върхови постижения в изпълнителското изкуство и високи педагогически постижения. През 2012 за компактдиск“Дилози“ и концерта-промоция получава наградата „Кристална лира“ на СМТДБ в категорията Камерна музика заедно с виолочелистката Георгита Бояджиева. Преподава камерна музика, оркестрово свирене и кларинет в НМУ „Любомир Пипков“, София. От 2006 г. е хоноруван асистент и Доктор по музикознание и музикално изкуство по камерна музика в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Концертира активно повече от 30 години като солист и камерен изпълнител у нас и в чужбина - Италия, САЩ, Германия, Австрия, Чехия, Русия, Словакия, Унгария, Китай, Корея, Румъния и др. Бил е солист на най-добрите български симфонични, камерни и духови оркестри. Участвал е на сцената на най-престижни международни музикални форуми и фестивали – Wien Modern, Triest Prima, „Варненско лято“, „Софийски Музикални седмици“, „Салон на изкуствата“, „Аполония“, Musica Nova, “Звук и връзка - София” и др.

Йордан Димитров е роден 1976 г. Завършва НМУ „Любомир Пипков“, а след това и НМА „Панчо Владигеров“, София  в класа по цигулка на проф. Гинка Гичкова. Участва в майсторски класове на Ифра Нийман и Георги Бадев. От 1996 до 2001 работи в оркестри като Колегиум музикум Банкя, Нов Симфоничен Оркестър и Симфоничният оркестър на БНР.  От 2001 е член на Камерен ансамбъл Софийски Солисти, като от 2006 е негов концертмайстор. За последните 20 години със „Софийски солисти“ има над 1000 концерта в България и страни като Япония, Корея, Германия, Италия, Испания, Англия, Дания, Белгия, Алжир, Ливан, Люксембург, Русия, Албания, Армения, както и със световно известни музиканти, като Давид Валтер, Албрехт Брьонингер, Найджъл Кенеди, Минчо Минчев, Веселина Кацарова, Емануел Паю, Сергей Накаряков. Участва и продължава да свири в камерни състави като квартет „Аркадиана“, квартет „Боянов“, квартет „Големинов“, струнно трио с Георгита Бояджиева и Огнян Константинов, квартет „София“ и много други, с които изнася редица концерти в България и чужбина. Свири като солист на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, „Колегиум музикум“ – Банкя, камерен оркестър „Студио Примо“, Шуменска филхармония.

Прави голям брой записи на класическа, модерна и филмова музика за компании като Gega New, Nippon Columbia, BMG, както и за БНР, БНТ, японската телевизия ABC.

Георгита Бояджиева завършва СМУ „Любомир Пипков”, София, в класа по виолончело на Лола Попова и НМА "Проф. Панчо  Владигеров" при проф. Венцеслав Николов. Специализира в Московската консерватория - виолончело при проф. Н. Шаховская и камерна музика при проф. Т. Алеханов. Участва в различни тематични концерти в Москва и Петербург. Води майсторски класове по чело и камерна музика в Гърция /Атина, Патра/.

Като солист и камерен изпълнител до този момент има над 400 концерта - с оркестри, тематични и интегрални изпълнения, многобройни програми с различни камерни формации. Реализира над 70 български и световни премиери, в това число и редица посветени на нея творби. Многократно участва във всички престижни международни фестивали в България, на МФ за съвременна музика „Wien Modern" (Виена), „Meridian" (Букурещ), „Фестивал за съвременна музика" на „West Deutsche Rundfung" (Витен, Германия) и др. През 2012 г. получава Кристална лира от СБМТД за високи творчески постижения и за издадения през същата година компакт диск „Диалози", осъществен съвместно с кларинетиста Росен Идеалов. Записва за фонда на БНР, WDR, Кьолн, Радио Букурещ, БНТ.

В момента е професор по камерна музика и Доктор по музикознание и музикално изкуство в ИФ на НМА „П. Владигеров”.

Александър Василенко завършва СМУ „Любомир Пипков" в класа по пиано на Анна Илиевска и НМА „ Проф. Панчо Владигеров" - София при професорите Джулия и Константин Ганеви. В момента е професор, Доктор по музикознание и музикално изкуство и ръководител на катедра „Пиано" в НМА "Проф. Панчо Владигеров" и преподавател по пиано в НМУ „Любомир Пипков" – София.   Носител е на награди от международните клавирни конкурси в Усти над Лабем (Чехия), Салерно (Италия) и Сенигалия (Италия). Реализирал е  многобройни рецитали и изяви в концертни програми, включително като камерен изпълнител в рамките на редица престижни международни фестивали („Нова българска музика", „Рianissimо", „Звук и връзка", „Софийски музикални седмици", „Новогодишен музикален фестивал", „Варненско лято", „Фестивал за съвременна музика" – Флорида, САЩ, „Фестивал на общините" – Виена, Австрия, „Фестивал за млади музиканти" – Пасау, Германия и мн. др.). В клавирно дуо с Ася Василенко печели Първа награда и Специалната награда „Кодама" на Международния конкурс за клавирни дуа в Токио през 1998 г. и почетен диплом от финала на Международния конкурс TIM – Рим през 1999 г.. Като солов и камерен изпълнител осъществява многобройни концертни изяви в България, Гърция, Италия, Германия, Франция, Австрия, Унгария, Словакия, Япония, САЩ. Има много записи и участия в предавания на БНТ, БНР и редица частни медии, както и издадени CD „Разходка из европейската класика" (клавирни миниатюри за четири ръце на дуо А&А Василенко, 2006) и двоен CD „Клавирни цикли на Любомир Пипков" (2014).

15 май, събота, 2021 г. от 11.00 часа

Детски спектакъл „От Амадеус - лично“ за 8 + г.

Камерен ансамбъл „Силуети“

Калина Митева - цигулка, Габриела Калоянова - виолончело, Лилия Жекова - пиано, Кристиян Калоянов - кларинет

Спектакълът, с който ще зарадват детската и младежка публика е посветен на гения на Волфганг Амадеус Моцарт. Музикантите искат да доближат своите слушатели до личността на композитора, до радостта и чистата енергия, която неговата музика носи. Насочен е към децата, техните родители, по-големи братя и сестри, както и към всички, които искат да се потопят в богатия свят на класическата музика.

Камерен ансамбъл „Силуети” получава името си през лятото на 2012 г. в резултат на сътрудничеството между четирима млади музиканти – Калина Митева (цигулка),

Габриела Калоянова (виолончело), Лилия Жекова (пиано) и Кристиян Калоянов (кларинет).

Те работят заедно от 2008 г. Завършват НМА „Проф. П. Владигеров“ в класа по камерна музика на проф. Венцеслав Николов. Творческите интереси на музикантите са насочени както към творби от световната класическа литература, включително музиката на XX и ХХI век, така и към произведенията на утвърдените български композитори – Панчо Владигеров, Марин Големинов, Константин Илиев, акад. Васил Казанджиев и др. Изпълнителите от ансамбъла са участвали в множество концертни изяви, национални и международни фестивали в страната и в Европа. По покана на БНР изпълнителите са реализирали записи, с които България беше представена на „Европейския ден на младия музикант”. През 2012 и 2013 г. са стипендианти на Международната лятна академия Виена–Прага–Будапеща (ISA), където работят под ръководството на изтъкнати музикални педагози и участват в концертите на фестивала. През 2013 г. стават лауреати на Лятната академия, където печелят специалната награда („Förderpreis”) на ISA13. През 2013 г. музикантите са стипендианти на Фондация „Йордан Камджалов”. През 2014 г. реализират своя дебютен проект „Контрасти” (цикъл от два концерта в Камeрна зала „България”), подкрепен от Национален фонд „Култура” към Министерството на културата. През 2015 г. участват в майсторския клас на проф. Сашко Гаврилов, част от Schleswig-Holstein Musik Festival в гр. Любек, Германия. Музикантите от ансамбъла са и едни от инициаторите на Софийски фестивал за камерна музика „Аджитато” – форум, посветен изцяло на камерната музика. От 2017 г. те са „гостуващ ансамбъл” на една от най-престижните организации за камерна музика в Европа – Европейската академия за камерна музика (ECMA), където работят с проф. Хато Бейерле (квартет „Албан Берг”), проф. Йоханес Майзел (квартет „Артис”) и др.

Всички концерти са в Концертна зала „Добрич“

Абонаментна карта за СКМ „Константин Илиев“ - 10,00 лв.

(за 2021 г. това са 5 бр. концерта и 1 детски спектакъл)

За всеки отделен концерт, билетите са 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.

Продажба на билети - от 10 май, понеделник

c